Najčešće bolesti na ljetovanju i kako ih spriječiti

S obzirom da je ljeto razdoblje kada su djeca više na otvorenom, više trče i skaču, moguće je i više povreda. Ne sputavajte dijete. Mora se igrati, skakati, a koji puta i pasti. Procijenite opasnost na terenu na kojem se igraju, jesu li igrališta primjerena djeci. Na primjer, uz more ima oštrih stijena, koje su i skliske pa se dijete može povrijediti. Imajte pri ruci flaster ili bilo šta slično u slučaju da se dijete povrijedi da možete zaustaviti krvarenje, dezinficirati ranu i staviti na nju nešto sterilno.

 Ostale najčešće bolesti i stanja na moru su: dehidracija, proljev i povraćanje, temperatura, glavobolja, osip i alergijske reakcije na ubod insekata.

Velika je opasnost na ljetnim vrućinama konzumirati neprovjerenu hranu. Veća je i mogućnost širenja enteroviroza za vrijeme ljetnih mjeseci. One se manifestiraju mučninom, proljevom i povraćanjem, a česte su i visoke temperature. Djeca, što su manja, sklonija su dehidraciji te ukoliko im na vrijeme ne nadomjestimo tekućinu koju su izgubili proljevom, povraćanjem i visokom temperaturom, možda će morati u bolnicu na infuziju. Osim tekućine djeca gube i elektrolite te se pored tekućine svakako treba dati i oralna rehidracijska sol, bilo u prašku koji se otopi u određenoj količini vode ili već kao gotov napitak.

Iako to svi pedijatri i svi mediji preporučuju, još uvijek se događaju bolesti zbog pretjeranog izlaganja suncu praćene glavoboljom, mučninom  i povraćanjem. Kada se pojave takvi simptomi dijete se mora rehidrirati, dati mu rashlađene tekućine, staviti u prozračenu i zamračenu prostoriju i ne izlagati suncu. Ako povraćanje ne prestaje, dijete je potrebno odvesti pedijatru. Zbog velikih vrućina i neadekvatne odjeće (npr. odjeća od umjetnih vlakana koja zadržava toplinu), te se dijete ispod takve odjeće pojačano znoji, može doći do pojave raznih osipa koji ne samo da ružno izgledaju, nego svrbe i vrlo su neugodni. Osipe nemojte puno mazati kremama, radije dijete češće tuširajte i obucite u čistu prozračnu odjeću te pratite.

Na godišnjem odmoru vas čekaju i komarci, ali i drugi insekti. Najvažnije je prevenirati ubode komaraca. U prostorijama gdje spavate, nemojte paliti svjetlo noću, stavite mrežice protiv komaraca i uključite aparatiće protiv komaraca (po mogućnosti eko). Kada ste vani u vrtu, palite svijeće koje tjeraju insekte, a ako beba zaspi u kolicima prekrijte je mrežastim prekrivačem kroz koji komarci ne mogu proći, a da beba ima dovoljno zraka.

Mazanje preparatima protiv komaraca se ne preporučuje, posebno kod beba i manje djece te ako imaju problematičnu kožu. Ako komarac ubode dijete, to obično svrbi, pa možete staviti biljne gelove koji hlade ili dati antihistaminik u kapima, ako ste ga ponijeli. Ako beba zaspi na otvorenom pazite na insekte. Bebe imaju nježnu kožu koja privlači komarce i druge insekte, pa morate paziti da je ne ubodu, jer su i reakcije na koži u najranijoj dječjoj dobi dosta burne. Dakle, ako bebu stavljate da spava vani u zelenilu dobro bi bilo da je prekrijete mrežastom tkaninom, da dijete ima dovoljno zraka, a s druge strane da ga ne ubodu insekti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: