Karcinom nestao kod svih pacijenata koji su primili ovu terapiju

Malo kliničko ispitivanje koje je proveo Memorial Sloan Kettering centar za liječenje od raka otkrilo je da je svaki pacijent s rektalni karcinom koji je primio eksperimentalnu imunoterapiju počeo da popušta.

Jedan od sudionika, Sascha Roth, upravo se pripremao za odlazak u New York na višesedmične kemoterapije kada su stigli rezultati koji su pokazivali da sada nema rak.

– Porodica mi nije vjerovala, rekao je Roth.

Ovi isti rezultati mogu se vidjeti i kod 14 drugih pacijenata koji su bolovali od iste vrste karcinoma. Studija je objavljena u nedjelju u New England Journal of Medicine. Svi pacijenti su imali rektalni karcinom u uznapredovalom stadiju s rijetkom mutacijom koja se naziva mismatch repair deficiency (MMRd).

Svi pacijenti su dobili terapiju od šest mjeseci liječenja imunoterapijskim lijekom dostarlimab, farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline koja je pomogla u finansiranju istraživanje. Karcinom je nestao kod svih pacijenata što je utvrđeno fizičkim pregledom, endoskopijom, PET i MR skeniranjem, navodi se u istraživanju.

Lijek košta oko 11 hiljada dolara po dozi. Davan je svakom pacijentu svako tri sedmice tokom šest mjeseci, a djeluje tako što izlaže stanice raka kako bi ih imunološki sistem mogao identificirati i uništiti.

– Ovaj tretman je vrsta imunoterapije, tretmana koji blokira signal “nemoj me jesti” stanica raka, omogućujući imunološkom sistemu da ih eliminira, objašnjava dr. David Agus. “Liječenje je usmjereno na ovu vrstu rektalnog karcinoma kod kojeg sistem za popravku DNK ne radi. Kada ovaj sistem ne radi dolazi do više grešaka u proteinima, a imunološki sistem ih ne prepoznaje i ubija stanice raka.”

Nakon šest mjeseci ili više od praćenja, pacijenti nisu pokazivali znakove karcinoma, pa samim tim nije bilo potrebe za standardnim tretmanima kao što su operacija, zračenje i slično. S druge strane, rak se nije vratio ni kod jednog od pacijenata koji su sada zdravi u rasponu od šest do 25 mjeseci nakon završetka ispitivanja.

– Nevjerovatno je da svaki pacijent na ovom ispitivanju pozitivno reagira na lijek, rekao je Agus dodajući da to dosta govori o ulozi personalizirane medicine, odnosno prakse da se identificiranu vrstu karcinoma liječi određenim tretmanom, a ne da se svi karcinomi liječe na isti način.

Još jedno od iznenađenja u ovoj studiji je da niti jedan od pacijenata nije pretrpio ozbiljne nuspojave.

– Kirurgija i zračenje imaju trajne učinke na plodnost, spolno zdravlje, funkcioniranje crijeva i mokraćnog mjehura. Implikacije na kvalitetu života su značajne, posebno u onima gdje bi standardno liječenje utjecalo na potencijal za rađanje. Kako incidencija rektalnog karcinoma raste kod mladih osoba, ovaj pristup može imati veliki utjecaj, rekla je dr. Andrea Cercek, medicinski onkolog i glavni istraživač u studiji.

Sljedeći korak u studiji je povećanje broja ispitanika, te su naučnici napomenuli da se studija fokusirala samo na pacijente koji su imali rijedak genetski potpis u karcinomima. Ali smatraju da je ovo obećavajući signal za nastavak studije, prenosi CBS.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: