ZADNJA KLUPA

Članice Udruženja Forum žena Bratunac Stanojka Tešić, Dragana Đurić i Valentina Mlađenović bile su gošće 16. izdanja podcasta “Zadnja klupa”. Govorile su nam o udruženju koje je osnovano prije 22 godine s ciljem osnaživanja žena i povećanja njihove vidljivosti, ali i omladinskom aktivizmu i edukacijama.

Do otvaranja Omladinskog centra Altruist u Vlasenici nije bilo ovakvog mjesta za okupljanje mladih. Sada im je pružena prilika da organizuju razne svirke, večeri poezije, igraju bilijar, stoni tenis, pročitaju razne knjige i igraju društvene igre. Centar je otvoren za sve, a dosad su osim mladih iz Vlasenice dolazili i oni iz Milića, Bratunca, Šekovića, Zvornika, Kalesije… Uroš Maksimović, aktivista ovog centra, govorio je u podcastu “Zadnja klupa” o sebi, svojoj generaciji, Altruistu i mogućnostima koje nudi mladima.

Mladi Bratunčanin Marko Šarenac, koji je karijeru počeo u svom gradu, a već dvije godine nastupa za ekipu koledža Marshall u Sjedinjenim Američkim Državama, gost je podcasta “Zadnja klupa”. Ovaj 22-godišnji mladić, uspješan i na polju košarke i kao student, govorio nam je o svom životu u kampusu, izazovima s kojima se susreće, ali i željama i planovima za budućnost. Dao je i savjet mladim košarkašima: “Najvažniji je individualni rad na sebi, ali i ciljevi u koje ulažete i da budu spremni na sve jer sve je moguće”. Otkrio je da je želja njegove ekipe i trenera Dana D’Antonija da se plasiraju na “March Madness” (Martovsko ludilo), kako popularno nazivaju Američko univerzitetsko košaraško prvenstvo I divizije.

Profesor Dragan Ilić iz Vlasenice već na početku karijere shvatio je da dotadašnji princip rada ne donosi adekvatne rezultate. Već decenijama generacije učenika edukuje na inovativan i zanimljiv način, a priželjkuje da i njegove kolege budu što otvorenije za prevazilaženje problema u segmentu obrazovanja.

Beograđanka Katarina Ivakić bila je naša gošća na podcastu koji smo snimili za vrijeme sjajnog eventa Play Media Day u Banjaluci. Plus size djevojka koja je pokrenula body positive priču kroz “Katalizu”, nevladinu organizaciju, predavanja, radionice i projekte koji imaju za cilj ohrabrivanje žena velika je inspiracija.

Profesor Miloš Mitrović ili profesor Fis je sinonim za sport u bratunačkoj opštini. Ovaj živopisni čovjek bavi se sportskim aktivnostima više od pet decenija.

Namir Ibrahimović, donedavni voditelj obrazovne reforme u Kantonu Sarajevo, direktor sarajevske Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” i osoba koja se aktivno bavi poboljšanjima u oblasti obrazovanja, u podcastu “Zadnja klupa” otvoreno je govorio o stanju u obrazovnom sistemu naše zemlje, kao i uslovima za poboljšanja u ovoj važnoj oblasti.

Bekir Halilović je od 2014. godine dio udruženja Adopt Srebrenica. Sa kolegama i kolegicama volontira u misiji očuvanja vrijednosti zajedništva i sjećanja na vremena koja su iza nas. Njihovi najistaknutiji projekti su Dokumentacioni centar i Međunarodna sedmica sjećanja.

Koliko odvažni morate biti da pokrenete biznis usred pandemije? E pa upravo to je uradila naša gošća, mlada djevojka iz Bratunca, vlasnica dječije igraonice “Naša čarolija”. Suzana Jokić, po zanimanju vaspitačica, oduvijek je gajila ljubav prema djeci, a naziv igraonice izabrala je upravo jer je sanjala da otvori mjesto gdje će se s djecom igrati, razvijati njihovu kreativnost, puštati mašti na volju i stvarati čaroliju.

“Zamislite jedan ogroman prostor na kojem na jednom mjestu imate IT kompanije, marketinške agencije, arhitekte, pravnike, investitore…”, ovim riječima je gost našeg podcasta Nermin Šehić publici predstavio koncept zajedničkog poslovnog prostora. Jedan takav coworking space nazvan Tershouse uspješno radi u Sarajevu. Nastao je kao porodični biznis, a ima saradnju sa više od 150 takvih prostora u Evropi.

Manuela Vujić iz Bratunca ima 15 godina, a već je poznata i u svijetu boksa i muzike.

“Svaki trening produžava vaš životni vijek za pet minuta”, kaže naša sagovornica, ali i ističe druge važne aspekte zdravog života i poručuje da je potrebno da vam trening i zdrava ishrana postanu životni stil.

Kako da smršam? Zašto ne mogu da smršam? Zašto ne mogu zadržati željenu kilažu? Ova pitanja posebno dolaze do izražaja dolaskom sunčanijih dana. O toj temi govorili smo sa gošćom 4. izdanja našeg podcasta.

Živi svoju jedinstvenost – baš kao što to radi Rodoljub Stanišić Rora iz Vlasenice, gost trećeg izdanja podcasta “Zadnja klupa”. – Uprkos tome što je rođen da rijetkom dijagnozom u sferi invaliditeta, nikada nije dao da ga poteškoće s kojima se susretao obeshrabre.

Branislav Šarac, rock muzičar i lider benda Gnijev anđela iz Bratunca te predavač u Rock školi Birač, govorio je za naš podcast o brojnim zanimljivim temama.

– Kako do top forme? – Je li za dobre rezultate važnija ishrana ili trening? – Zašto je ključno da fizički napredak prati psihička snaga? – Zašto je put do uspjeha jednostavan, iako je trnovit? – Poslušajte i pogledajte šta o svemu ovome kaže Nedim Babić.