Poznato kada dolazi najintenzivniji val ovog ljeta u BiH

Nakon niza ugodnih dana u kojem je temperatura barem malo odstupala ispod prosjeka, novi toplotni val će biti dovoljno jak da već u prvom danu njegovog djelovanja poništiti negativno odstupanje i zamijeni ga sa pozitivnim, tj. iznadprosječnim, saopćio je mladi meteorolog Nedim Sladić.

Oslabljena fronta koja je prešla preko naših krajeva krajem prošle sedmice gotovo da i nije donijela značajnije padavine (Doboj – 1 mm) ili su zabilježene isključivo u fragmentima (&0.25 mm), pa je na više od 97 posto teritorije BiH podloga ostala potpuno suha, a relativno sušan period se nastavio i dalje.

Sljedećih dana sinoptička situacija se mijenja. U prizemnom sloju širi se greben Azorske anticiklone sa zapada Evrope preko središnjih krajeva Evrope, uslovljavajući porast atmosferskog pritiska na području naše zemlje te će doći do njegovog ujednačavanja između sjevera i juga zemlje, što će oslabjeti umjeren vjetar koji imamo proteklih dana i samim tim prekinuti meridionalno/sjeveroistočno visinsko strujanje. Od srijede jačat će i termobarički greben sa područja Mediterana te će se uspostavljati visinsko zonalno/jugozapadno strujanje, pa će prema našim krajevima prostrujati neometana količina vruće zračne mase iz područja sjeverne Afrike, dok se glavnina nestabilnosti zadržava dalje od alpskih krajeva. Jamčano, to bi značilo relativno stabilne vremenske prilike, kako u prizemnom, tako i u visinskom sloju atmosfere. Kao ukupna rezultanta, od srijede pa najmanje do ponedjeljka imat ćemo iznimno visoke i svakako iznadprosječne temperature zraka, pri čemu bi anomalija temperature iznosila za 4 do 8° od višegodišnjeg referentnog prosjeka, i to od onog novijeg 1981-2010.

Koliko-toliko, utorak bi ostao još prijatan, no već mnogima na sjeveru i jugu zemlje bit će i vruće uz pretežno sunčano vrijeme, pri čemu bi dnevni razvoj naoblake u većem dijelu zemlje izostao. Takav trend vremena, uz izuzetak dnevnog razvoja oblačnosti, bi se nastavio i u narednom periodu, barem do subote. Od srijede do petka imat ćemo kontinuiran rast temperatura, kako jutarnjih, tako i dnevnih, po svakom idućem danu za oko 2 do 3°. U pomenutom periodu bit će i dalje pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme, pri čemu će umjeren razvoj dnevne naoblake biti prisutan na najvišim nadmorskim visinama, ponajprije jugoistočne i zapadne Bosne iz kojeg vrlo rijetko može pljusnuti slab i kratkotrajan pljusak kiše. Jutarnje vrijednosti temperatura u ovom periodu bi se kretale uglavnom od 14 do 20, na jugu od 19 do 24°C. Najviše dnevne u utorak uglavnom između 27 i 32°, na jugu do 35°, a od srijede do petka, gotovo posvuda između 33 i 40°C, pritom računajući i na dodatni rast jutarnjih vrijednosti temperatura za 1 do 2°. Međutim, situacija za subotu djeluje nešto malo drukčije i malo nestabilnije, ponajprije na zapadu zemlje. Po visinskom sloju bi se probilo nešto malo vlage iz alpskog područja prema našim krajevima pa bi se atmosfera uspjela destabilizirati, no i dalje bi kružio vrlo vruć zrak. Na prethodno zagrijanu podlogu, prema kraju dana i u toku noći mogući su jači grmljavinski procesi, lokalno i slabije izraženo nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima, grmljavinom i prolazno pojačanim vjetrom, no nije isključena i pojava sitnijeg grada, ali to neće biti oni pljuskovi koji će uspjeti rashladiti zemlju. Prolazno za vrijeme nestabilnosti temperatura zraka se može spustiti za oko 7° i već pri njihovom odmicanju, one ponovo rastu. Slična situacija ostaje i u nedjelju. Ponedjeljak donosi većinom sunčano i vrlo vruće, a temperature i dalje ostaju prilično visoke. Jutarnje vrijednosti temperatura uglavnom između 18 i 25°, a dnevne od 34 do 40°C.

No, situacija od 24. jula pa nadalje je vrlo zapetljana. Dok jedni prognostički modeli daju mogućnost nastavka vrućina i njihovo dodatno intenziviranje, drugi daju signal za jače zahlađenje sa pripadajućom ciklonom sa sjeverozapada Europe koja bi se preko alpskog područja spustila prema nama koja bi donijela i obilne količine padavina našim krajevima. Što će od toga biti, znat će se vrlo vjerovatno oko 20. jula, tačno onda kada anticiklona dobije svoje neophodne parametre, položaj i jačinu. Sve će definitivno ovisiti od pomenutog anticiklonalnog polja koje će u narednih nekoliko dana oformiti svoj centar u obalama zapadnog Mediterana i od smjera kretanja ciklone koja će kružiti okolo obala Ujedinjenog Kraljevstva. Dovoljna je samo mala promjena da okrene sinoptičku situaciju u drugom smjeru, zato će se situacija prema kraju sedmice naknadno pratiti.

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: