Poznati meteorolog upozorava: Ne otpisujte zimu

Zanimljivu analizu u četvrtak je objavio prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice “Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna” iz koje prenosimo neke dijelove…
“Euroazija se hladi, i ovaj put bi iz “toplijih minusa” koji su za nas brutalno hladni, u njih u drugome dijelu zime trebali stići i tzv. negativni minusi”, prenosi “Doznajemo“…

“Dakle proteklih dana u Sibiru je bilo između -19°C i -30°C, a idućih petnaest do trideset dana mogli bi mjeriti od -30°C do -55°C.

Naravno i za nas je to dobar signal, jer uz još neke druge faktore koji daju određene signale zima se ne smije potpuno ni u kojem slučaju otpisati do svog kalendarskog kraja.

U Americi se opet vraća zima, ali ne onako žestoko kao prethodnih dvadeset dana, uz to pojas hladnijeg vremena kako budemo išli prema kraju zime povlači se sjeverozapadno i zapadno od područja koja su pogodile velike hladnoće.

Međutim pogledajte Afriku i južnu Ameriku idućih petnaestak dana, koji su poznati po, tropskoj i suptropskoj klimi, pogotovo centralni dijelovi južne Amerike i Afrike, tu bi trebalo biti neprimjereno hladno vrijeme, uz veće negativno odstupanje temperatura.

Alpe mjere snijeg u metrima, i za njih je ovo jedan od najgorih snjegopada ne znam u koliko zadnjih godina. Dugo će oni pamtiti ovu zimu”, piše prof. Zadro.

Ova hladna odstupanja u Africi, koji je jedan od toplijih kontinenata, snijeg koji je čest zadnjih 40 godina u Sahari. Ni u jednoj literaturi ili knjizi nećete naći da je za takav tip klime snijeg normalan da padne čak četiri puta u 40 godina.

Snijeg je čest zadnjih 40 godina u Sahari!?

Naći ćete možda da se opiše da je moguće jednom u 100 ili 150 godina.

S druge strane tolika se drama digne oko jakih zapadnih vjetrova u Evropi, jakih ciklona s Atlantika i jake južine u nas da se to nikad nije događalo ovako, da je ovako toplo i mnoge druge neistine.

Svaka literatura iz geografije ili klimatologije naših prostora i Balkana, kako uz snjegove i bure, tako u toku hladnog dijela godine opisuje i južinu, njen nastanak i što ona donosi.

Kad se sve sabere daleko, daleko, nenormalnija i čudnija je pojava snijega u Sahari ovako često, i negativno odstupanje temperatura u suptroskim i tropskim klimama, nego južina u nas koja se praktično uvijek događala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: