Nova prognoza za juli dala odgovor hoće li biti paklenih vrućina

Šesti mjesec, posebno u svojoj drugoj polovini, pokazao je svoju promjenjivu i svježiju stranu, donijevši većem dijelu regiona česte grmljavinske pljuskove, ali i znatno niže temperature zraka od onih koje smo mjerili ranije tokom proljeća i početkom klimatološkog ljeta.

Podsjetimo, iznadprosječno visoke temperature zraka imali smo u kontinuitetu još od aprila, uz kraći prekid sredinom maja.

Iako meteorološki zavodi još nisu izdali službenu ocjenu juna, možemo očekivati da će ukupno gledajući i juni biti topliji od prosjeka za dva do tri °C.

Toplo i do kraja jula 

Dugoročnije prognoze do kraja jula ukazuju na zadržavanje jezgre toplijeg zraka nad zapadnim dijelom Evrope, pri čemu se temperature zraka više od prosjeka očekuju i u regionu.

Posebno bi toplo sredinom mjeseca moglo biti na području Španije i Portugala zbog jačanja azorske anticiklone na zapadu kontinenta, dok će hladnije od prosjeka biti na istoku kontinenta zbog zadržavanja ciklone.

Iako će biti toplije od prosjeka, prognoze za sada ne očekuju ekstremno velike vrućine u narednim sedmicama u našim krajevima. Olakšanje od visokih temperatura povremeno će nam donijeti pljuskovi i kratkotrajni prodori hladnijeg zraka sa sjeveroistoka, prenosi Index.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: