Nova godina bez snijega, uz natprosječne temperature

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH su izradili vremensku prognozu do 10.januara 2022.godine.

Prema ovoj prognozi novogodišnji praznici će proteći bez snijega, uz natprosječne temperature.

Tople zračne mase sa juga uslovljavat će i dalje nadprosječne temperature zraka, tako da će ova godina biti jednako topla kao i predhodna unatoč vrlo hladnom proljeću i jeseni. Zadnji dani ove godine proteći će u oblačnom ambijentu sa povremenom slabom kišom ili rosuljom. Umjereno oblačno sa nešto sunčanih intervala očekuje se pred kraj godine na području južne Hercegivne i Krajine. Ukupne količine pdavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina.
Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 1°C do 6°C u Bosni, na jugu zemlje do 9°C. Najviše dnevne temperature između 4 i 9 u Bosni do 13 stepeni u Hercegovini.

Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine. Preovladavat će nadprosječno toplo i pretežno oblačno sa slabom kišom. Sredinom sedmice (od 04.01.) uz osjetniji pad temperature zraka moguć je i snijeg na većem prostoru Bosne i Hercegovine.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -5°C i 0°C u Bosni, 5°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 0 i 6 stepena u Bosni do 8 u Hercegovini, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: