Kompletan region će zahvatiti toplinski val, juli donosi zahlađenje

Kako nam pojašnjava Sladić, jedan od članova i suosnivač zajednice Bosnia Storm Chasers ili Bh. lovci na oluje, veća količina toplijeg zrakaa će prostrujati našom zemljom s Mediterana.

“Izraženiji priliv topline nad Balkanom uzrokovat će i prvi ozbiljniji toplinski val u našoj zemlji, a živa u termometru bi prema kraju sedmice i u prvim danima iduće, na sjeveru i jugu naše zemlje mogla rasti i do 37 stepeni celzija”, kaže Sladić.

Nedim Sladić

Prema Sladićevoj prognozi, od ponedjeljka do srijede preovladavat će stabilno i pretežno sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, s tim da će na istoku zemlje biti malo naoblake. Sredinom iduće sedmice temperature bi mogle početi padati.

“Već u srijedu navečer u najsjevernijim krajevima naše zemlje možemo očekivati kratkotrajnu kišu, lokalne pljuskove te pojavu izraženijeg nevremena praćenog gradom i jakom grmljavinom. Promjena vremena će se osjetiti u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, naročito u četvrtak. Hercegovina, kako je to inače i običaj u ovo doba godine, ostaje posve suha i bez padavina”, pojašnjava Sladić.

Od mladog bh. meteorologa dalje saznajemo kako će petak, subota, nedjelja i prvi dani iduće sedmice biti veoma sunčani i vrući, kada će se mjeriti i najviše temperature od početka 2017. godine. Rijetki pljuskovi su mogući na višim nadmorskim visinama.

“Temperature u većem dijelu BiH do kraja sedmice će se kretati u rasponu od 29 do 37 stepeni, koliko se očekuje ponegdje na sjeveru zemlje i u Hercegovini. Jutarnje temperature će se kretati od 15 do 23 stepena”, prognozira Sladić.

On nam na kraju pojašnjava kako su početkom jula vidljivi pad temperatura i promjena vremena u sklopu fronte sa sjeverozapada Evrope koja bi mogla donijeti zahlađenje u našu zemlju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: