Kakvo vrijeme nas očekuje do kraja mjeseca?

Meteorolog Željko Majstorović kazao je za N1 da je period padavina u Bosni i Hercegovini ”samo predah” te da već od petka možemo očekivati rast temperatura i prestanak padavina.

On je naglasio da nova promjena vremena slijedi uskoro.

‘Bilo je toplo, ali nisu probijeni rekordi. Tu i tamo je možda temperatura bila ne prvih deset mjesta u višegodišnjem prosjeku. Činjenica je da je trajao taj period i već nam je dosadio, tako da kažem. Nešto malo odmora i sutra su moguće padavine. Već jenjavaju i onda od petka proljepšanje. Ponovo rast temperature i do kraja mjeseca i početka septembra. Ne očekuju se padavine. Ovo je samo predah”, ispričao je Majstorović.

Govorio je i o periodu augusta u kojem su ekstremi tokom proteklih godina bili učestali.

‘Bilo je blizu rekorda, znalo je biti puno toplije u ovom mjesecu. Moram reći u kontinentalnom dijelu zemlje, rekordi su vezani za period oko 20. augusta. Rekorde i ekstreme je teško prognozirati”, dodao je on.

Podsjećamo, ugodnije vrijeme zadržat će se do 19. augusta, sa vrijednosti jutarnjih u Bosni od 10 do 15, a dnevnih od 24 do 29°C, saopćeno je u srednjoročnoj vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako navode meteorolozi, u istom periodu u Hercegovini minimalne se očekuju od 18 do 23, a maksimalne od 27 do 32°C. Od 20. augusta temperature će biti više za par stepeni u odnosu na protekli period.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: