Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja jula, a kakav će biti august?

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Bakir Krajinović objašnjava da je uzrok poplava koje su zahvatile zapadnu Evropu jeste prostrana ciklona koja je donijela ogromne količine padavine na tom prostoru.

Učinak klimatskih promjena

– Vodotoci jednostavno nisu uspjeli prihvatiti svu tu kišu, a posljedica je njihovo izlijevanje izvan korita. Ovakve padavine ne događaju se često, ali kada se dese uvijek izazovu velike poplave. Sve mjere zaštite i prilagođavanja ovakvim uvjetima na svom su mjestu, jer se radi o bogatim i dobro organiziranim zemljama, ali prema broju poginulih i ogromnoj materijalnoj šteti, vidimo ipak da je iznenadilo mnoge. Na ovom vidimo da je je priroda ustvari ogromna sila i protiv nje se jako teško boriti – kaže Krajinović.

Na pitanje, koliko klimatske promjene imaju veze sa onim što se ovih dana dogodilo u zapadnoj Evropi, Krajinović odgovara kako su se poplave događale i prije nego što je čovjek počeo djelovati na atmosferu i mijenjati klimu.

– Ono što je sigurno posljedica klimatskih promjena jeste da su poplave sve češće i intenzivnije. Poplava je bilo i prije industrijske revolucije, stakleničkih gasova i onoga što je atmosfera iskusila povećanjem temperature, tako da ovo nije samo posljedica klimatskih promjena, nazvao bih to prirodnom pojavom. No, ne može se zanemariti da je čovjek svojim djelovanjem pojačao intenzitet takvih pojava i njihovu učestalost. Rekao bih da će poplave biti sve češće, pa i mi u BiH svake godine bilježimo bujične poplave – navodi Krajinović.

Sparno i teško vrijeme

Iako su temperature osjetno pale, kiša je uzrokovala veću vlažnost u zraku, pa je sparno i teško vrijeme.

– Ovakvom vremenu trebaju se prilagoditi svi, a naročito hronični bolesnici, meteoropate. Temperature nisu ništa niže od prosječnih za ovo doba godine, ali su ugodnije od protekla dva toplotna talasa kada smo imali oborene rekorde na šest meteoroloških stanica u BiH – kazao je Krajinović.

Dodaje da će od utorka vrijeme biti stabilnije i sa većim temperaturama.

– Rekordi za sedmi mjesec su 40 stepeni, ali prema trenutnim prognozama do kraja ovog mjeseca nećemo imati više tako ekstremno visoke temperature. U Hercegovi se očekuje oko 39, a u Bosni 35 stepeni Celzijusa. Za august još uvijek nemamo pouzdanih prognoza. Ono što znamo je da će biti topliji od prosjeka sa dosta manjim količinama padavina u odnosu na uobičajne vrijednosti za taj mjesec – kazao je Krajinović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: