Hoće li temperature stvarno biti u minusu?

Ranije ove sedmice mediji su objavili prognozu meteo servisa “Severe Weather Europe” koji je za sljedeću sedmicu najavio veliko zahlađenje te kraj iznadprosječno tople jeseni. U tom predviđanju su najavili i kako je u dolinama mjestimice moguć snijeg, ali naglasili kako će tokom vikenda model prognoze biti precizniji.

“Severe Weather Europe” danas je objavio novu prognozu koji je najvećim dijelom potvrdila onu koja je izdata ranije ove sedmice. Ali, ovom prognozom preciziraju kako nas uistinu očekuje, barem privremeno, zahlađenje.

Također najavljuju kako će zahlađenje doći u dva vala, odnosno kako će s Arktika duboko do kontinenta stići dva ledena vala. Jedan od njih će se kretati u smjeru istočne Europe, dok će drugi val zahvatiti zapadnu Europu te će tako iznadprosječno topla jesen završiti širom Europe.

Najprije zahlađenje na Balkanu i Mediteranu

Javljaju kako će se prvi znakovi promjene vremena moći osjetiti krajem vikenda te rano početkom sljedeće sedmice. Tada će doći do razvoja prvog ledenog vala iznad arktičkih područja. Upravo će taj val zahvatiti istok Europe te Balkanski poluotok, a nakon što prođe preko tih predjela nastavit će se kretati ka južnim dijelovima.

Taj hladni val će se početi kretati u smjeru Balkanskog poluotoka te središnjeg Mediterana i u te će predjele donijeti hladnije vrijeme od ponedjeljka do utorka.

No, dodaju i kako će do jačeg zahlađenja doći sredinom sedmice kada hladni val ojača iznad sjevernog Atlantika, što će dovesti do dotoka znatno hladnije zračne mase iz arktičkih predjela do središnje Europe, Balkanskog poluotoka te jugoistočnog Mediterana.

Kako se vidi na njihovim kartama, temperature bi u Hrvatskoj tako s dolaskom hladnog vala u ponedjeljak i utorak mogle pasti između 0 i -4 stepena celzijusa, dok bi od srijede mogle pasti na vrijednosti od 0 do -6 speteni, kako vidimo prema modelu prognoze. Podsjetimo, radi se o modelima prognoze koji će biti precizniji kako vrijeme bude odmicalo i kako se bude približavao dolazak hladnog vala.

Drugi hladni val zahvatit će zapadnu Europu

Nakon što prođe ovaj prvi hladni val, novi val arktičke hladnoće probit će se do kontinenta, ali ovaj put će se usmjeriti zapadu Europe. Do toga će doći sljedećeg vikenda, javlja “Severe Weather Europe”.

Taj hladni val zahvatit će središnju i zapadnu Europu, a stići će i do zapadnog Mediterana. Radit će se o intenzivnoj hladnoj fronti koja će proći Pirinejskim poluotokom te stići čak i do Alžira. Ta hladna fronta mogla bi, javlja “Severe Weather Europe”, u gorskim područjima područja koja će zahvatiti donijeti i snijeg.

 

 

 

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: