Dolazi val ledenog arktičkog zraka, moguć snijeg u nizinama

Natprosječno toplom vremenu koje prevladava ove jeseni dolazi kraj. Naime, kako javlja meteoservis Severe Weather Europe, sljedeće sedmice nam dolazi val hladnog zraka s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Ove jeseni uživamo u natprosječno visokim temperaturama za ovo doba godine. Slično vrijeme prevladava širom Evrope, no Severe Europe javlja o promjeni vremena koja će se nad Evropom početi razvijati sredinom sljedeće sedmice. Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti ka istočnoj Evropi.

Dodaju kako će se ovaj hladni val početi razvijati sljedećeg utorka, kada će iznad sjeveroistočne Evrope oslabjeti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Evrope.

“Severe Weather Europe” javlja i kako će hladni val ojačati dok se bude kretao ka istočnoj Evropi. Hladna fronta će se tada usmjeriti sjevernom prema Mediteranu i Balkanskom poluotoku.

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Evropom i Balkanskim poluotokom, a hladna masa zraka će se ubrzano nastaviti kretati ka jugu te će vjerovatno stići do sjeverozapadne Turske tokom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabjeti, i to brzim tempom, javlja “Severe Weather Europe”.

Tako je, prema trenutnom modelu prognoze, najvjerovatnije da će novi hladni val zraka s Arktika zahvatiti istočnu Evropu i Balkanski poluotok sljedeće sedmice i tako prekinuti neobično toplo jesensko razdoblje.

Budući da se radi o modelu prognoze, “Severe Weather Europe” javlja da će ova prognoza biti preciznija od vikenda, ali svejedno napominje da je, prema trenutnom modelu, moguće da u nizinama mjestimice padne snijega.

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH izradili su vremensku prognozu do kraja mjeseca u kojoj se navodi da će se Miholjsko ljeto zadržati tokom ove sedmice.

Sredinom naredne sedmce očekuje se prelazak fronte preko naše zemlje koja će uvjetovati padavine ali i pad temperature zraka. Veće padavina moguće su u Hercegovini i na području Krajine.

Pred kraj mjeseca u jutarnjim satima u Bosni očekuje se mraz. U ovom periodu u Bosni nije isključen i snijeg.

Najniže temperature zraka imat će vrijednosti između -4°C i 6°C, a maksimalne temperature od 6°C do 15°C.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: