Detaljna vremenska prognoza za naredne sedmice

Nedim Sladić, meteorolog amater, kazao je danas za N1 da ćemo još sutra uživati u neobično visokim temperaturama zraka da bi već do kraja sedmice trebala uslijediti promjena vremena u vidu značajno nižih temperatura zraka, a prognozirane su i padavine.

Do četvrtka je sigurno da ćemo uživati u mnoštvu sunčanih intervala i natprosječno visokim temperaturama zraka koje će ponegdje i danas i sutra dostizati do 17 ºC, najprije na području Hercegovine i u pojedinim područjima sjeverne Bosne, nakon čega u četvrtak prema kraju dana dolazi do djelimične destabilizacije atmosfere nad jugoistokom Europe uslijed približavanja izraženijeg hladnog frontalnog sistema koji se premješta preko naših krajeva u petak.

Naoblačenje će u četvrtak prema kraju dana postepeno zahvatiti sjever Bosne, a do prvih sati petka se proširiti i u ostatak zemlje uzrokujući prolaznu slabu kišu u nizinama i pad temperature zraka uz jačanje sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Na planinama padat će snijeg. Hercegovina će izgledno, kako to i priliči ovakvim situacijama, najmanje osjetiti frontu kada su padavine u pitanju jer ih gotovo neće biti. Tamo će i dalje biti sunčano vrijeme, ali i dosta vjetrovito. Ipak, frontalni sistem se razmjerno brzo premješta preko naših krajeva te padavine u noći na subotu prestaju u gotovo cijeloj zemlji, a na sjeverozapadu dolazi do djelimičnog razvedravanja. Za vikend nas ponovo očekuje suho, stabilnije i dosta hladnije vrijeme, ali uslijed veće razlike u pritiscima bit će i prilično vjetrovito, naročito u Hercegovini gdje će puhati umjerena do jaka bura i tramontana, dok je u Bosni vjetar uglavnom umjerenog intenziteta. Od vikenda potpadamo pod utjecaj izražene anticiklone iz oblasti srednje Europe koja nam obezbjeđuje stabilne i suhe vremenske prilike”, rekao je Sladić za N1.

Prema njegovoj prognozi, za dane predstojećeg vikenda temperature će se spuštati i do -4 stepena, a početkom marta, vrijednosti će ponovo biti stabilnije i toplije u Bosni i Hercegovini.

‘Međutim, zadržava se prohladno vrijeme uslijed utjecaja hladne zračne mase sa sjevera i sjeveroistoka kontinenta. To će nas ponovo natjerati da potražimo malo deblju garderobu, naročito u jutarnjim satima kada ćemo često posezati za toplijim rekvizitima. Temperature zraka za vikend, naročito one najniže jutarnje vrijednosti, često će ići u nizinama centralne i istočne Bosne i ispod -4 ºC, dok danju najviše vrijednosti će biti uglavnom u skladu sa kalendarom i februarskim temperaturama zraka (između 2 i 6 ºC u većem dijelu Bosne, u Hercegovini do 9 ºC, malo hladnije tek u subotu kako se tada očekuje i glavnina zadržavanja hladnijeg zraka). Nakon ovog perioda izgledno je očekivati do početka marta uglavnom stabilne vremenske prilike i postepeno svakim danom sve toplije vrijeme.

Uzročnik vremena u proteklom i narednom periodu: natprosječno februarsko temperaturno razdoblje u Bosni i Hercegovini se prekida. Retrogresijom, odnosno pomjeranjem anticiklonalnog polja zapadnije od naših krajeva koje trenutno uzrokuje stabilne vremenske prilike većem dijelu kontinenta i daljnjim jačanjem nad zapadnom Europom, nad jugoistokom Europe prekida se utjecaj južne i jugozapadne visinske struje s kojom je prethodno pritjecao topliji zrak i vladalo razmjerno toplo vrijeme te dolazi do uspostavljanja sjevernog visinskog strujanja s kojom se spušta hladniji zrak i spuštaju temperature u našoj zemlji”, ispričao je Sladić za N1.

Sa sjevera kontinenta se preko naših krajeva nazire i jedan izraženiji hladni frontalni sistem koji će preko naših krajeva preći u petak i djelimično destabilizirati atmosferu.

‘Zahvaljujući njemu, u četvrtak navečer sa sjevera dolazi do naoblačenja koje će se do petka ujutro proširiti preko većeg dijela Bosne i uzrokovati padavine, a kako ne postoji ciklonalni sistem u blizini ili mogućnost formiranja visinskog, radi se generalno o vrlo malim količinama padavina koji će izgledno najviše zahvatiti istok Bosne. Interesantna je činjenica da će u narednom periodu, uslijed ovakve postave polja pritisaka, doći do slučaja da će se na području Velike Britanije bilježiti ovog vikenda gotovo rekordne temperature zraka za ovo doba godine uslijed dosta izražene južne struje, a istovremeno na istoku Europe vladati vrlo hladno vrijeme za ovo doba godine”, potcrtao je on u razgovoru za N1.

Podsjećamo, ranije je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopćeno da nas za dane predstojećeg vikenda očekuju niske temperature zraka. Moguće se i slabije padavine.

 

 

 

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: