Danas počinje jesen, “AccuWeather” objavio dugoročnu prognozu

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen.

Jesen počinje u 15:30 sati i nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći. U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće. 

Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.

Dolaze kiša i hladnije vrijeme

Meteorolozi “AccuWeathera” objavili su dugoročnu prognozu za jesen u Evropi.

Suša je tokom ljeta zahvatila mnoga područja, ali dolaze kiša i hladnije vrijeme. Nekoliko zemalja moglo bi dočekati uobičajeno olujno vrijeme.  

Historijski aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine mogla bi prije dospjeti na naslovnice u Sjevernoj Americi nego u Evropi, ali povećan broj tropskih sistema, također, znači i veće šanse da se ti sistemi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Evropu kao tropska kišna oluja.

Prema “AccuWeatherovom” meteorologu Tajleru Rojsu, tropske oluje mogle bi pogoditi Evropu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava. 

Šta čeka Balkan i jugoistočnu Evropu?

U ventralnoj i jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeće na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

– Promjena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vrijeme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. To će donijeti nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Almapa – rekao je meteorolog Alan Repert.

Rojs je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

– Kako širom sjeverne Evrope bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

A s dolaskom hladnog vazduha, prijetnja zimskim vremenom vratiće se u neka područja.

– Povećaće se šanse za snijeg u mjestima kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. Ne očekujemo nadprosječne snježne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega – zaključio je Rojs.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: