“AccuWeather” objavio veliku prognozu za zimu, evo što očekuje BiH

Poznati svjetski meteorološki serivs AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu.

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi širom Španije i južne Francuske te brojne promjene vremena. 

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

– Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle tačku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave – upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. No temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

Prognostičari “AccuWeathera” kažu da će unutarnji dijelovi istočne Evrope ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stepeni ispod normalne obuhvaća područje od centralne Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava širom Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Evropi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Evrope.

Ne predviđa se da će se sjeverna Evropa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će širom sjeverne Evrope, posebno Irske i Velike Britanije. 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: