Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonZbog požara na deponiji u Kladnju proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog požara na deponiji u Kladnju proglašeno stanje prirodne nesreće

Kako je saopšteno iz Operativnog štaba KUCZTKu toku protekla 24 sata nastavljeno je gašenje gradske deponije na području općine Kladanj. Za sada je spriječeno širenje požara na okolnu šumu ali požar još uvijek nije ugašen. Pored pripadnika DVD Kladanj u akciji gašenja su učestvovali i:

  • PVJ Tuzla, jedno vozilo i dva vatrogasca
  • PVJ Živinice, jedno vozilo i dva vatrogasca
  • PVJ Kalesija , jedno vozilo i dva vatrogasca
  • PVJ Gračanica , jedno vozilo jedan vatrogasac
  • VD Čelić, jedno vozilo jedan vatrogasac

Zatražena je pomoć od svih gradova i općina u okruženju u vidu slanja raspoloživih vozila za dostavu vode i vatrogasnih vozila.

U toku dana radnici komunalnog preduzeća i nekoliko privatnih firmi radili su na dovozu posipnog materijala (zemlja i pijesak) kako bi se požar stavio pod kontrolu.

Načelnik Općine Kladanj donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području Općine Kladanj prouzrokovane velikim požarom na gradskoj deponiji Stanovi.

Tokom ječerašnjeg dana ukazana je ljekarska pomoć u domu zdravlja Kladanj jednom vatrogascu ( PVJ Živinice), jednom uposleniku OS CZ Kladanj zbog trovanja velikom količinom dima. Isti su upućeni na kućno liječenje.

Akcija prekinuta u 15:30 zbog opasnosti od obrušavanja.

Vode se aktivnosti da se obezbijedi pristupni put iz kotline kako bi se nastavilo sa daljnjom akcijom gašenja deponije koja još uvijek gori ali nema mogućnosti da se požar proširi na okolinu,

Problem predstavlja ogromna količina dima koja je prekrila kompletnu teritoriju Općine Kladanj.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno