Nedjelja, 8 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Živinicama se gradi spomenik u čast bh. žene, bit će u...

U Živinicama se gradi spomenik u čast bh. žene, bit će u bojama zastave

Na Gradskom bulevaru u Živinicama počela je gradnja spomenika, kojim će se na jedinstven način odati počast i izraziti poštovanje prema bosanskohercegovačkoj ženi. Spomenik će biti izgrađen u obliku tulipana u bojama zastave Bosne i Hercegovine. Tulipan kao simbol nade i obnove, naglašava značaj i ulogu bosanskohercegovačkih žena kroz historiju.Prema riječima gradonačelnika Živinica Begana Muhića, izgradnja je počela prije nekoliko dana, a bit će okončana do sredine augusta.

– Imali smo raspisan tender koji je okončan i izabrana je živinička firma Kop i ko. Sada nam je ostala gradnja i montaža. Baza je od mermera i granita, a montažni dio je u obliku tulipana. Sve je dio većeg projekta modernizacije ulične rasvjete, koja će biti komplatno zamijenjena u glavnoj gradskoj ulici Alije Izetbegovića – pojašnjava Muhić.
Incijativu za gradnju spomenika usvojilo je Gradsko vijeće Živinica, a pokrenuli su je dr. sc. Suadin Strašević i magistrica Adisa Mujezinović.- Bosanskohercegovačke žene pokazale su navjerovatnu hrabrost tokom odbrane države od agresije, bile su veliki faktor u rast i razvoju u postratnom periodu, a bez njih nema ni budućnosti. Sam simbol tulipana o tome govori. Ovaj spomenik je simbol našeg poštovanja prema njima i priznanje njihovih napora i žrtava i koliko nam je poznato prvi takav u Bosni i Hercegovini – navodi Muhić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno