Srijeda, 9 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU subotu počinje vašar u Puračiću-Očekuje se velika posjećenost

U subotu počinje vašar u Puračiću-Očekuje se velika posjećenost

Vašar u Puračiću, jedan od najstarijih i najpoznatijih događaja u Bosni i Hercegovini, ove godine će se održati 12., 13. i 14. oktobra, poklapajući se sa vikendom, što obećava još veću posjećenost nego prethodnih godina. Ovaj događaj, poznat po svojoj dugoj tradiciji, okuplja izlagače i posjetioce iz svih krajeva zemlje i regiona, donoseći sa sobom duh zajedništva i kulturne razmjene.

Istorija i tradicija

Tradicija vašara u Puračiću je duboko ukorijenjena, a njegovo održavanje nije prekidano čak ni tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Vašar je bio toliko značajan da su ljudi iz okolnih krajeva prema njemu odbrojavali vrijeme, koristeći fraze poput “tri sedmice prije vašara” ili “sedam sedmica nakon vašara” kako bi označili važne događaje u svojim životima. Ovaj događaj je bio prilika za okupljanje, trgovinu, zabavu i druženje, a njegovo održavanje imalo je posebnu važnost za lokalnu zajednicu i šire područje.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, tradicija vašara je prekinuta. Ipak, po završetku rata, vašar je ponovo zaživio, nastavljajući svoj značaj za lokalnu i širu zajednicu. Nažalost, pandemija COVID-19 uzrokovala je da se tradicionalni vašar nije održao 2020. i 2021. godine, izuzev nekoliko štandova i aktivnosti Kulturno-umjetničkog društva Puračić koji su se potrudili očuvati duh manifestacije.Tradicionalno, vašar okuplja izlagače iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a mnogi dolaze i iz okolnih zemalja. Ove godine, kada se dani održavanja poklapaju s vikendom, očekuje se dolazak stotine hiljada posjetilaca, što bi moglo premašiti sve prethodne rekorde posjećenosti.

Radio Feral/Lukavac info

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno