Srijeda, 9 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonVlada TK podržala ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja sa 225.000 KM

Vlada TK podržala ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja sa 225.000 KM

Ugovore o dodjeli ukupno 225.000 KM sa predstavnicima javnih ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje, kojima su sredstva odobrena po Javnom pozivu za projekte investicionih ulaganja (rekonstrukcija, izgradnja i dogradnja), danas je potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović. Za izgradnju i završetak izgradnje javnih vrtića u Sapni i Kalesiji odobreno je po 100.000 KM, a ukupno 25.000 KM, u zavisnosti od apliciranih projekata je odobreno za rekonstrukciju pet vrtića u Tuzli, Gračanici, Kladnju, Doboj Istoku i Banovićima.

„I ove godine smo realizirali program podrške javnim i privatnim predškolskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. Sredstva za kapitalne infrastrukturne objekte su usmjerena prema samo javnim ustanovama, dok smo za didaktični materijal sredstva dali i privatnim predškolskim ustanovama. Kada su u pitanju kapitalni infrastrukturni projekti u javnim predškolskim ustanovama danas smo potpisali ugovore o dodjeli sredstava kojim stvaramo preduslove za osnivanje javnih predškolskih ustanova u lokalnim zajednicama gdje one još ne egzistiraju, a to su Kalesija i Sapna. Mi smo izdvojili po 100.000 KM za Kalesiju i Sapnu i ove lokalne zajednice privode kraju osnivanje i izgradnju objekata predškolskih ustanova. Ovo je planirano strateškim dokumentima Tuzlanskog kantona, ali bez obzira ovo je jedna potreba građana koji žive u Sapni i Kalesiji. Nakon realizacije ovih projekata ostaje samo Teočak gdje je neophodno izgraditi i osnovati predškolsku ustanu čime će sve lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu trebale da imaju javnu predškolsku ustanovu“, kazao je nakon današnjeg potpisivanja ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Potpisnici ugovora u ime lokalnih zajednica i predškolskih ustanova izrazili su zadovoljstvo realizacijom ovog programa Vlade TK i Ministarstva obrazovanja i nauke i podrškom koja im se pruža u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja.

„Ovo je treća po redu i najveća donacija i podrška koju primamo od Vlade TK, a koja ove godine iznosi 100.000 KM. Sa ovim sredstvima  Kalesija će u cijelosti završiti obdanište, a ja sam posebno sretan i ponosan zato što ću svojim Kalesijicima po isteku mandata pokloniti jedan prelijepi objekat gdje će u budućnosti djeca, oni najmlađi i meni najdraži, naći utočište i gdje će ako Bog da vaspitavati se i obrazovati“, rekao je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić.

„Izdvojena sredstva su značajna za Općinu Sapna i nadamo se nadamo da će ova sredstva, zajedno sa sredstvima našeg drugog partnera, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) biti dovoljna kako bi ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja mogla startati sa radom već u narednoj godini“, riječi su savjetnika načelnika Općine Sapna Muje Salihovića.

„Javna ustanova Naše dijete je dobila sredstva za koja smo aplicirali. Iako to nisu značajno velika sredstva, nama ona odgovaraju jer smo se prilagodili projektu. Dobili smo sredstva za prilaz vrtiću „Poletarac“ čime omogućavamo kvalitetniji pristup vrtiću majkama koje u vrtić dolaze sa djecom u kolicima i osobama sa invaliditetom koje su također korisnici usluga ovog vrtića. Svake godine učestvujemo na ovom javnom pozivu i od prošlogodišnjih sredstava završili smo sanaciju kupatila u vrtiću „Kolibri“, te evo kontinuirano radimo na poboljšanju uslova za korisnike naših usluga“, obrazložila je danas direktorica JU Naše dijete iz Tuzle Anesa Mešanović.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno