Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonAerodrom u Tuzli počeo saradnju s novom aviokompanijom, prvi avion sletio iz...

Aerodrom u Tuzli počeo saradnju s novom aviokompanijom, prvi avion sletio iz Istanbula

Međunarodni aerodrom u Tuzli danas je zvanično uspostavio saradnju sa turskom niskobudžetnom aviokomapnijom AJet, čiji je prvi avion sletio iz Istanbula. Prema početnom redu vožnje, na relaciji Tuzla-Istanbul i obratno letovi će se obavljati jednom sedmično i to ponedjeljkom.

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli danas je sletio avion komapnije AJet iz Istanbula, u kojem se među putnicima našla i visoka delegacija Ministarstva za promet i infrastrukturu Republike Turske predvođena ministrom Abdulkadirom Uraloğluom i generalnim direktorom kompanije AJet Keremom Sarpom.

“Čast mi je biti s vama na ovaj značajan dan kada smo izgradili još jedan most između Turske i Bosne i Hercegovine, dvije prijateljske i bratske zemlje. S našom modernizovanom flotom od 85 aviona, prevozimo naše putnike do 95 destinacija. Od njih se 41 nalazi u Turskoj, a 54 u 32 zemlje širom svijeta. U narednih deset godina cilj nam je povećati ovo na 44 zemlje i 113 gradova”, kazao je Sarp.

Slijetanjem prvog aviona zvanično je uspostavljena saradnja između turske niskobudžetne aviokompanije i Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

“Ajet je počeo letjeti 31. marta, a Tuzlu nismo mogli izostaviti. Iz Turske se za četiri sata može stići u 67 zemalja u svijetu. Naš cilj nije samo da letimo na bliske lokacije nego na sve lokacije u svijetu na koje se može letjeti. U proteklim danima smo otvorili i 12 novih lokacija, a AJet je samo početkom oktobra otvorio osam novih destinacija van Turske, a upravo Tuzla je osma”, rekao je Uraloğlu.

Ministar za promet i infrastrukturu Republike Turske iznio je i zanimljiv doživljaj iz aviona. Kako je kazao, tokom leta je upoznao sedmeročlanu porodicu koja je u BiH krenula povodom prošnje mlade.

“Djeca su se upoznala i dogovorila i dvije porodice se danas susreću zbog zaruka. Rekao sam im požurite malo da mladu večerašnjim letom povedemo za Tursku. Ako se uspiju dogovoriti, večeras se vraćamo s mladom. Tako me posebno raduje da je prvi let doprinio tako lijepom događaju”, naveo je Uraloğlu.

Turska delegacija je vjerovanja da će uspostaval avolinije iz Tuzle doprinijeti poboljšanju odnosa u ekonomskom i trgovinskom smislu.

“Veliki broj putnika zainteresiran je za putovanje u Istanbul i obratno. Vjerujemo da ćemo današnju posjetu iskoristiti za razgovore o novoj liniji, ali i eventualnom uspostavljanju i drugih vrsta saradnje kada je u pitanju aviosaobraćaj”, izjavio je premijer TK Irfan Halilagić.

Trenutno je dogovorena jedna aviolinija koja će saobraćati na relaciji Tuzla-Istanbul i obratno. Također, u ljetnom redu letenja bi se trebala naći i linija za Antaliju.

Radio Feral/Klix

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno