Utorak, 22 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHStotine oboljelih na listi čekanja: Koji kantoni su izdvojili, koji obećavaju da...

Stotine oboljelih na listi čekanja: Koji kantoni su izdvojili, koji obećavaju da će izdvojiti novac za pacijente

Drugi je mjesec od početka projekta “Glasaj za život”, kojeg je polovinom septembra pokrenulo pet udruženja pacijenata u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta koji će trajati, jeste da se do kraja ove godine pokušaju osvijestiti građani o problemima sa kojima se susreću pacijenti u našoj zemlji u procesu liječenja te da se smanje ili ukinu liste čekanja za propisane terapije.

Prvi cilj projekta bio je deblokada Federalnog fonda solidarnosti što je, kako je kazao Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate u Federaciji BiH i voditelj projekta, jednim dijelom i postignuto.- Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo izdvojio je pet miliona KM za svoje onkološke pacijente koji se nalaze na listama čekanja za propisane terapije. Ukupno ih je 320. Sljedeći korak su zdravstvene vlasti u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Pokušavamo u ta tri kantona već za iduću sedmicu dogovoriti sastanke kako bismo vidjeli koliko su njihovi zavodi zdravstvenog osiguranja spremni izdvojiti novaca za svoje pacijente koji se nalaze na listama čekanja.

Što se tiče Unsko-sanskog kantona, dobili smo informaciju da će oni isto uraditi kao i KS za svojih 20-ak pacijenata, dok se Bosansko-podrinjski kanton Goražde već pobrinuo za svoja četiri pacijenta sa liste čekanja – navodi Sefić.Iako će onkološki pacijenti iz KS dobiti terapije, na listama čekanja za lijek pri Fonda solidarnosti ostat će više od 900 pacijenata.

– Imamo informaciju da je u Tuzlanskom kantonu najveći broj pacijenata na listama čekanja za terapije, a slijede ih pacijenti iz Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Naravno, čeka se i rebalans Budžeta Federacije BiH, vidjet ćemo kad će to biti i koliko će novca izdvojiti. Dok vlast ne počne raditi svoj posao, mi moramo raditi i boriti se za najteže pacijente. Građani, udruženja koja okupljaju pacijente moraju dići svoj glas i pozvati Federalnu vladu da počne provoditi Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH. Pravo na liječenje i lijek je osnovno ljudsko pravo svakoga od nas – naglasio je Sefić.

Od 2025. Sefić najavljuje nove velike korake jer je, kako kaže, projekt “Glasaj za život” zamišljen da traje do 2027. godine.

Radio Feral/Faktor.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno