Petak, 18 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPećina Vjetrenica od danas na Listi UNESCO-a

Pećina Vjetrenica od danas na Listi UNESCO-a

Pećina Vjetrenica u Bosni i Hercegovini od danas se nalazi na Listi UNESCO-ove svjetske baštine, izglasano je u petak u New Delhiju na 46. Sjednici UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu.

Pećina Vjetrenica se nalazila na listi 27 nominiranih lokacija i stavljena je na UNESCO Listu kulturne i prirodne baštine.

Odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu jedan je od dva tijela koja upravljaju Konvencijom za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine. Sastoji se od predstavnika 21 države, izabranih iz 195 država članica Konvencije.

Pećina Vjetrenica, smještena u Dinarskom planinskom lancu, ističe se svojom izvanrednom bioraznolikošću i endemičnošću.Poznata još od antike, ova dobro očuvana predstavnica krškog reljefa jedan je od najvažnijih svjetskih žarišta bioraznolikosti za faunu koja živi u pećinama, posebno podzemnu vodenu faunu.

Dom je brojnim globalno ugroženim vrstama kičmenjaka i jedinom podzemnom cjevastom crvu na svijetu, kao i raznovrsnim biljnim vrstama endemskim za Balkan. Ona je dom i čovječje ribice. 

Osim toga, nekoliko vrsta pronađenih u pećini Vjetrenica su tercijarni i pretercijarni relikti, što znači da se mnogi od njih mogu smatrati živim fosilima čiji su najbliži srodnici izumrli davno.

– Ovo je historijski trenutak za BiH i kruna dugogodišnjih napora svih koji su prepoznali univerzalnu vrijednost ovog dragulja – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ovom odlukom UNESCO-a, navode, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.

– Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, bogata speleološkim, arheološkim i biološkim značajem. Njeni jedinstveni podzemni ekosistemi, nevjerovatne geološke formacije i bogatstvo endemskih vrsta čine je neprocjenjivim prirodnim staništem i inspiracijom za mnoge naučnike i istraživače. Ovo priznanje donosi sa sobom i odgovornost. Naša obaveza je da nastavimo raditi na očuvanju i zaštiti Vjetrenice, te da osiguramo održivi razvoj i promociju ovog jedinstvenog prirodnog spomenika – izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

Dodala je da će ovo doprinijeti i razvoju turizma i lokalne zajednice.

Zaštita Vjetrenice ima dugu historiju koja seže od 1952. godine kada je prvi put proglašena spomenikom prirode. O Vjetrenici brine Javno preduzeće Vjetrenica Ravno koje je osnovala Općina Ravno 2005. godine.

Od 1972. godine, kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, do danas je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine upisano ukupno 936 dobara (725 kulturnih, 183 prirodnih i 28 mješovitih).

Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta starog grada Mostara.

Na popisu Svjetske baštine UNESCO-a od 2016. godine nalaze se i lokaliteti stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, a na ovom projektu su zajednički radile Bosne i Hercegovina, Crne Gore, Hrvatska i Srbija.

Prije tri godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštena je i Prašuma Janj kod Šipova u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope”.

“Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope” trenutno je najveće serijsko dobro svjetske baštine s 94 lokaliteta u 18 evropskih država.

Osim toga, na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominirati u narednom periodu nalazi  se još osam dobara iz BiH.

Radio Feral/Faktor.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno