Srijeda, 3 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHOvogodišnji hadž uspješno organiziran u svim segmentima, i naredne godine prvo u...

Ovogodišnji hadž uspješno organiziran u svim segmentima, i naredne godine prvo u Mekku pa Medinu

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo večeras će iz Medine oko 23.30 sati sletjeti i posljednji avion s bh. hadžijama i hadžinicima.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad ef. Hadžić izjavio je za Agenciju MINA da se, prema relevantnim pokazateljima koji su analizirani, ovogodišnju organizaciju hadža u svim segmentima može ocijeniti izuzetno uspješnom.

– Ove godine smo po prvi put nakon dvije i po decenije hadž organizirali tako da su hadžije iz Sarajeva put Mekke krenuli u ihramima, gdje su odmah obavljali umru i onda čekali obavljanje hadžskih obreda. Danas, kad samo cijelu operaciju priveli kraju, možemo slobodno ocijeniti da je takva odluka bila potpuno opravdana – izjavio je Hadžić.

Poručio je da će Islamska zajednica i naredne godine za državljane Bosne i i Hercegovine hadž organizovati tako što će hadžije prvo posjetiti Mekku, a nakon obavljenog hadža i Medinu, odakle će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

– Ove godine obredi hadža su realizirani u izuzetno teškim temperaturnim uslovima i odluka da hadžije prvo doputuju u Mekku bila je vrlo značajna. Hadžije i hadžinice relativno dobrog zdravlja su dočekali hadžske obrede i svih 2.224 naših državljana uspješno je ih obavilo – kazao je Hadžić.

Tome su, kako navodi, doprinijele i temeljite pripreme i prije samog dolaska u Saudijsku Arabiju, ali i vrlo uspješna i efektna korodinacija svih aktivnosti na terenu, od organizacije letova, prevoza autobusima, smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite, te onoga što je najvažnije, ibadetskog dijela samog putovanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno