Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMinistar Hurtić boravio u Kalesiji

Ministar Hurtić boravio u Kalesiji

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić sa šefom kabineta Jasminom Handžićem i savjetnikom Elvirom Rožnjakovićem posjetio je danas Kalesiju, gdje se sastao sa načelnikom Seadom Džafićem i sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o javnim pozivima koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice objavilo, a tiču se pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata, pomoći vjerskim zajednicama, kao i pomoć Romima u oblasti zapošljavanja, liječenja i obrazovanja.

„Mi smo u proteklom periodu imali dobru saradnju sa općinom Kalesija i realizirali smo mnogo zajedničkih projekata. U narednim danima općina  Kalesija će aplicirati  na pomenute javne pozive u okviru kojih ćemo sufinansirati neke projekte u mjesnim zajednicama na području Kalesije“ – kazao je ministar Hurtić.

Ministar Hurtić obećao  je da će u saradnji sa Općinom Kalesija i JZU Dom zdravlja Kalesija pokušati obezbjediti sredstva za uređenje Službe hitne medicinske pomoći,  kao i obnovu ginekološke ordinacije.

Kada je u pitanju obnova i uređenje ginekologije, ministar Hurtić istakao je projekat,  koji je realiziran u Domu zdravlja Tuzla, gdje je uloženo oko 200.000 KM za uređenje ginekologije i nabavku opreme, a u planu je nastavak tog projekta u još 20 ambulanti u BiH.

Načelnik Sead Džafić istakao je da je do sada Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržalo neke  projekte iz Kalesije čime su pokazali da su uz građane ove općine.

Nakon sastanka sa općinskim načelnikom, ministar Hurtić je održao sastanak i sa Mirsadom Omerovićem predstavnikom nacionalnih manjina u OV Kalesija sa kojim je razgovarao o stanju Roma u Kalesiji, ali i o načinu pomoći ovoj populaciji.

„Ja se moram zahvaliti načelniku Seadu Džafiću, jer su njegovim dolaskom na vlast Romi postali bitni i uradili smo mnogo pomaka u odnosu na raniji period. Trenutno naš gorući problem je izrada kanalizacione mreže i pješačke staze u naselju Olanovica, a isto tako i obrazovanje Roma“, kazao je Omerović.

Prema evidenciji kojom on raspolaže u Kalesiji trenutno živi oko 650 Roma, od toga samo troje je zaposleno, a  trenutno se školuje 11-ero djece Romske populacije, dvoje u srednjoj i devet učenika u osnovnim školama.

Ministar Hurtić obećao je da će u narednom periodu više pažnje  biti posvećeno obrazovanju Roma, ali isto tako neće izostati pomoć, ni kada je u pitanju stvaranje boljih uslova za život Romske populacije u svim mjestima u BiH.

Iako je bilo planirano da ministar sa saradnicima posjeti i Medžlis IZ Kalesija , odluka Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija je da se u vrijeme predizborne kampanje ne održavaju sastanci, prezentacije i otvaranje bilo kakvih vakufskih objekata, koji su u potpunosti ili dijelom finansirani sa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH .  

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno