Utorak, 9 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMinistar Hasičević predsjedavao sjednicom Savjeta za strane investitore FBiH: Omogućiti značajnije povećanje...

Ministar Hasičević predsjedavao sjednicom Savjeta za strane investitore FBiH: Omogućiti značajnije povećanje ulaganja

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević predsjedavao je online sjednicom Savjeta za strane investitore Federacije BiH, na kojoj je napravljen presjek stanja stranih investicija u prošloj, te prvih pet mjeseci ove godine. Sjednici su prisustvovali predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora BiH, Privredne komore FBiH i Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA), saopćilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Predsjednik Savjeta, ministar Hasičević, kazao je da su, prema izvještaju Centralne banke BiH u 2023. godini, strane investicije iznosile 17,4 milijarde KM (8,9 milijardi eura) i veće su u odnosu na godinu ranije, ali da ima prostora da se uz sinhronizovane aktivnosti nadležnih institucija i Vlade FBiH privuku strani investitori i značajnije povećaju ulaganja u našu zemlju.

– Ministar je upoznao prisutne o aktivnostima Federalnog ministarstva trgovine i Vlade Federacije BiH kada je u pitanju unapređenje poslovnog okruženja. Podsjetio je da se u narednom periodu očekuje stavljanje u parlamentarnu proceduru seta fiskalnih zakona, kojim se, između ostalog, smanjuju i doprinosi za plaće radnika, što je već godinama također jedan od zahtjeva stranih investitora – saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

S ciljem unapređenja stranih investicija, ministar Hasičević je naveo da su održani sastanci sa svim resornim i kantonalnim ministrima kako bi se napravila baza podataka potencijala koje svaka opština ima i kako bi se omogućilo da potencijalni strani ulagači imaju takve informacije na jednom mjestu. Također, upoznao je učesnike sastanka da je Federalno ministarstvo trgovine pokrenulo procedure izrade Strategije razvoja trgovine, te da će jedan od važnih elemenata biti i aktivnosti u smjeru privlačenja stranih investicija.

U saopćenju Ministarstva je navedeno da je pomoćnica direktora FIPA-e Slavica Korica podsjetila da su najznačajnije zemlje investitori u BiH Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Velika Britanija, Švicarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

– Prema grupama djelatnosti (sektori), u okviru proizvodnje (primarna, industrijska i proizvodnja struje) investirano je 38 posto od ukupnih direktnih stranih investicija u BiH, zatim slijedi bankarski sektor sa 20 posto, trgovina 14 posto i telekomunikacije (ICT) 11 posto. Zemlje koje su najviše investirale u Federaciju BiH su Hrvatska i Austrija (oko dvije milijarde KM), zatim slijede Njemačka, Slovenija, Holandija, Turska i Švicarska (više od 500 miliona KM). Korica je predstavila i aktivnosti FIPA-e u promociji potencijala za strana ulaganja u Federaciji BiH – istaknuto je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić naglasio je važnost evropskog tržišta na koje se iz naše zemlje izvozi 72 posto proizvoda.

– Izazovi sa kojima ćemo se susresti u narednom periodu su zelena tranzicija, dekarbonizacija, ali i edukacija domaćih kompanija kako bi bile kredibilan partner na evropskom tržištu. To trebamo imati u vidu i raditi na tome – kazao je Egrlić.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je najznačajnije aktivnosti u promociji stranih ulaganja u Federaciji BiH u proteklom periodu, te s ciljem poboljšanja ove oblasti predložio da Savjet za strane investitore FBiH radi na tome da se formira registar poticaja sa svih nivoa vlasti. Dogovoreno je da do sljedećeg sastanka članovi Savjeta pripreme najčešće probleme koje strani investitori ističu i prijedloge kako te probleme na jednostavan i efikasan način rješavati, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva trgovine.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno