Nedjelja, 8 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMinistar Delić pozvao neprofitne organizacije da se prijave na javni poziv za...

Ministar Delić pozvao neprofitne organizacije da se prijave na javni poziv za projekte podrške vaninstitucionalnog zbrinjavanja

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike saopćeno je da je objavljen javni poziv za raspodjelu sredstava u iznosu od 1.500.000 KM namijenjenih za podršku projektima vaninstitucionalnog zbrinjavanja, odnosno deinstitucionalizaciji i podršci socijalnim uslugama u lokalnim zajednicama. Ova sredstva će se koristiti za sufinansiranje različitih oblika zbrinjavanja, poput malih porodičnih domova, dnevnog i poludnevnog boravka, kao i pomoći u kući, te stanovanja uz podršku i prihvatilišta. Aplicirati mogu sve neprofitne organizacije koje nude neke od usluga socijalne brige u lokalnim zajednicama.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je važnost ovog transfera, te istaknuo da je ovo prelazno rješenje do donošenja zakon socijalnim uslugama koji će sistemski trajno riješiti finansiranje ove vrste socijalne brige u lokalnim zajednicama.

– Naše opredjeljenje je da jačamo socijalne usluge u lokalnim zajednicama. Ova sredstva su privremeno rješenje kojim nastojimo pružiti podršku svima onima koji nude socijalne usluge u lokalnim zajednicama kako bismo im omogućili da nesmetano pružaju usluge brige i podrške djeci i osobama sa invaliditetom, starima i iznemoglima. Ova vrsta usluga prevencija je insitutucionalizaciji što je nama kao društvu od posebnog značaja i sigurno, dugoročno gledano, jeftinije i kvalitetnije rješenje od same institucionalizacije ovih osoba u ustanovama zatvorenog tipa. Ovaj transfer prelazno je rješenje do donošenja zakona o socijalnim uslugama koji će finansiranje ovakvih usluga riješiti sistemski i trajno – rekao je ministar Delić.

Ovo je prvi put da Ministarstvo realizuje ovakav transfer iz Budžeta FBiH, što pokazuje čvrstu opredijeljenost da se podrže neprofitne organizacije koje pružaju usluge zbrinjavanja i podrške u zajednici, a ujedno je i značajan korak prema poboljšanju kvaliteta života najranjivijih kategorija stanovništva.

– Želimo spriječiti institucionalizaciju djece, osoba sa invaliditetom i starijih osoba, te im omogućiti da ostanu u svojim zajednicama – dodao je ministar Delić.

Iz Ministarstva navode da je javni poziv otvoren za sve neprofitne organizacije koje pružaju usluge u lokalnim zajednicama na području Federacije BiH, a rok za podnošenje prijava je 31. august 2024. godine. Ističu da je javni poziv dostupan na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno