Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHLogoraši sutra izlaze na proteste upozorenja ispred zgrade Vlade FBiH

Logoraši sutra izlaze na proteste upozorenja ispred zgrade Vlade FBiH

Sutra će biti održani protesti Saveza logoraša BiH nakon što nije izrađen prednacrt zakona o logorašima u Federaciji BiH kojim bi se zaštitile žrtve ratne torture.

Protesti će biti održani u 11:55 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

U pismu upućenom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i članovima Vlade FBiH, logoraši navode da su na organizaciju protesta upozorenja prisiljeni kako bi ukazali na nepravdu koja nikada nije ispravljena prema ovoj kategoriji bh. društva.

Navode da do danas nisu dobili davno zaslužen status, niti ikakva konkretna prava i priznanje žrtve.

“Samo napomene radi, ova marginalna društvena grupa je dala jedan od najvećih doprinosa u borbi za dokazivanje istine svjedočenjima protiv zločinaca na sudovima u Hagu, Americi, širom Evrop, te sudstvu i tužilaštvu u Bosni i Hercegovini. Ova marginalna grupa je dala ogroman doprinos u širenju istine o BiH kroz izradu brojnih knjiga, filmova, emisija, učešća u međunarodnim i domaćim seminarima o miru i istinskoj demokratiji širom planete, u kontinuiranom 28-godišnjem obilježavanju zločina nad nedužnima u logorima i masovnim grobnicama svake godine na preko 50 lokacija širom države, digitalizaciji dokaza o dešavanjima u logorima, iz prve ruke, saradnji i širenju istine o BiH sa brojnim istraživačima, univerzitetima i institucijama”, navodi se u upućenom pismu.

Pozivaju predstavnike Vlade FBiH da se sutra obrate okupljenim članovima i iznesu konstruktivne i konkretne prijedloge rješenja, koje ćete realizirati, za konačno sticanje davno zasluženog statusa ove žrtvovane i zaboravljene, a vrlo zaslužne kategorije za očuvanje BiH.

“Napominjemo, da poštujući predizborni momenat, Savez neće ići u naknadna gostovanja u medijima u ovom povodu, sve do rezultata oktobarskih izbora, ali će svakako, kakvi god rezultati istih da budu, još jače, još brojnije i bezrezervno, krenuti u konačnu borbu za sticanje zasluženih prava logoraša u BiH”, zaključuju.

Radio Feral/Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno