Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHIzdato još jedno upozorenje zbog padavina i mogućih odrona i bujica u...

Izdato još jedno upozorenje zbog padavina i mogućih odrona i bujica u Hercegovini

Agencija za vodno područje Jadranskog mora uputila je upozorenje vezano za najavljene obilnije padavine prognozirane za srijedu, 9. oktobra.Kako je priopćeno iz Agencije, uslijed prognoziranih padavina (između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom) na većini hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na dijelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat) te srednje i donje Neretve s pritokama.

Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima zbog mogućih pojava bujičnih potoka i klizišta, te obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučamo dodatni oprez.

Nadležne službe Civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte na opasnost prilaska obalama uslijed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama, te pravovremeno dati obavijest sa uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo bilo u mogućnosti provesti mjere u cilju smanjenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja voda.

Povodom procjene hidrološkog stanja u narednim danima oglasila se i Agencija za vodno područje rijeke Save te su saopćili kako se bilježi opadanje vodostaja na svim hidrološkim stanicama na vodnom području Save u FBiH.

Obzirom da su najavljene nove padavine tokom noći sa 8.10. na 9.10.2024. godine, dominantno na vodnom području Jadranskog mora, određene količine očekuju se i na gornjim dijelovima slivova Une, Vrbasa, Bosne i Drine.

Padavine će obuhvatiti područja koja su bila zahvaćena proteklog vikenda vanrednim hidrološkim stanjem (gornji dijelovi slivova Une i Bosne). Prognozirane količine padavina su manje u odnosu na padavine koje su prouzrokavale poplave.

Zbog novih padavina prognozni modeli za rano upozorenje od poplava simuliraju blagi porast vodostaja na pojedinim hidrološkim stanicama, tako da se očekuje normalno hidrološko stanje na cijelom vodnom području rijeke Save.

“Obavještavamo nadležne službe kao i stanovništvo koje živi na područjima koji su bili zahvaćenim bujičnim poplavama na dodatni oprez, pošto se nove padavine očekuju tokom noći te da iste, zbog promjene hidromorfoloških uslova tečenja na slivu i u rijekama, mogu imati uticaj na pokrenute erozione procese u slivu”, saopćeno je.

Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje. U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno