Ipak se nastavlja pomjeranje sata

Pomjeranje sata ipak će još neko vrijeme biti nastavljeno, odnosno naizmjenični prelazak sa zimskog na ljetnje računanje vremena, jer se neke zemlje EU žale da je prekratak rok za odluku. Kako navode izvori iz centrale EU u Briselu, pri razmatranju i odlučivanju biće uzeti u obzir razni faktori, prije svega ekonomski.

Evropska komisija pitala je građane EU šta misle o zimskom i ljetnjem računanju vremena, a odgovorilo je 4,6 miliona ispitanika, pri čemu je čak 84 posto glasalo za ukidanje prakse pomjeranja kazaljki.

Komisija je zato naredila zemljama članicama da do kraja marta sljedeće godine donesu odluku o tome da li žele da zadrže ljetnje ili zimsko računanje vremena. Uz ekonomske probleme, tu je i strah da bi moglo doći do neujednačenog računanja vremena unutar EU, što bi moglo izazvati haos, posebno u odnosima zemalja koje se graniče.

Zato je, smatraju u Briselu, potrebna međusobna saradnja članica pri odluci o tome koje računanje vremena izabrati, prenose portali za političku analitiku.

Svi su saglasni da dva računanja vremena u budućnosti neće postojati, ali još nije jasno koje će izabrati – zimsko ili ljetnje.

 

 

 

 

(Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: