Iako cijene nastavljaju rasti, stanovi se kupuju i prije početka gradnje

Iako su sve privredne grane od pojave pandemije koronavirusa pomalo bile poljuljane, građevinarstvo bilježi potpuno suprotne rezultate. Potražnja za stanovima nikada nije bila veća, gradilo se i u vremenu potpunog lockdowna.

U agencijama za promet nekretnina ističu kako potražnja nikada nije ni stala, upravo suprotno, veća je nego ranije te kupci kupuju stanove još dok su skicirani na papiru, piše Večernji list BiH. 

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, u trećem tromjesečju ove godine u RS-u je prodano 815 novih stanova, što je 58,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Osim toga, statističari su izračunali da je prosječna cijena metra kvadratnog  1.714 KM, što je za 7,4 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stana u trećem tromjesečju.

U agencijama za promet nekretnina ističu kako, uslijed velike potražnje, rastu i cijene stanova, dodajući kako su na poskupljenje metra kvadratnog u ovoj godini utjecale i više cijene građevnog materijala.

– Potražnja je u porastu, posebice u većim gradovima. Primjerice, u Banjoj Luci, koja zauzima polovinu tržišta nekretnina u RS-u, kupci su lokalni stanovnici, ali i osobe iz drugih, manjih sredina – kazao je direktor jedne banjolučke agencije za nekretnine Dragan Milanović za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, cijene metra kvadratnog u gradu na Vrbasu kreću se od 2.200 KM na periferiji , a do iznad 3,000 KM u središtu grada. Kako ističe, stan je sigurna investicija jer su sredstva uvijek likvidna s obzirom na to da ga je moguće brzo prodati.

Potražnja za stanovima u Mostaru i cijene, baš kao i u Banjoj Luci, također su na vrlo visokom nivou.

– Cijene stanova u Mostaru prosječno su rasle za 10 posto u godini dana. No, Mostar je u “problemu” kada je riječ o novim stanovima. Otkako je počela pandemija nije izgrađena ni jedna zgrada, a one koje su bile u fazi izgradnje, već odavno su useljene. Osim za stanove u novogradnji, sada je i za one u starogradnji potrebno izdvojiti više novca. Njihova cijena danas se kreće od 1.300 do 2.000 KM po kvadratu, a, naravno, ovisi o kvaliteti i lokaciji na kojoj se stan nalazi – kazao je u nedavnom razgovoru Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine u Mostaru.

Kako je rekao, promjena u cijenama još će biti s obzirom na to da je građevni materijal drastično poskupio.

– Budući da je sve poskupjelo, moguće je očekivati i više cijene stanova. Imamo nekoliko pripremljenih projekata, koji su vezani uz novogradnju. U tim zgradama, koje će se nalaziti u središtu grada, cijene će iznositi 3.000 KM po metru kvadratnom – kazao je nedavno agent za nekretnine.

Koliko se zaista građevinski sektor našao na udaru poskupljenja, kazala nam je nedavno Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku pri Privrednoj komori FBiH.

– Kretanja na svjetskom tržištu, kada je riječ o građevnim materijalima, posebice čeliku, željezu…, izazvala su ozbiljne probleme. Trgovinski rast SAD-a i Kine, kao i uvođenje kvota za uvoz iz EU-a, najznačajniji su čimbenici koji su doveli do poremećaja na tržištu. Bh. firme koje se bave trgovinom željeza i obojenih metala među prvima su osjetile poskupljenja. Enorman rast od 80 posto zasigurno će izazvati poremećaju u poslovanju određenih tvrtki – objasnila je u nedavnom razgovoru.

No, unatoč poskupljenju materijala, u FBiH se itekako gradilo, što pokazuju i podaci u prvih pola godine, prema kojima je broj izdanih dozvola za gradnju bio veći za 15% u odnosu na lani, piše Večernji list.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: