FŠCZ: Otvoriti telefonske linije za savjetovanja, u taksi može samo jedna osoba

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici je donio dvije nove naredbe. 

Prva naredba je da sve zdravstvene ustanove na području Federacije BiH otvore telefonske linije za građane koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata u svrhu pružanja zdravstvenog savjetovanja i psihosocijalne pomoći. 

Druga Naredba odnosi se na zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra, dok taxi vozači u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača, uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača.

Članovi Štaba jednoglasno su usvojili Informaciju o aktivnostima koje Federalni štab civilne zaštite poduzima u cilju suzbijanja i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (COVID 19) u Federaciji BiH i uputili je Vladi FBiH na znanje.

Prihvaćen je Izvještaj sa tabelarnim pregledom o realizaciji naredbi, preporuka, i zaključaka FŠCZ od strane kantona nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u kome će se podaci kontinuirano ažurirati.

Prezenirana je i odobrena web aplikacija koja će biti dostupna javnosti i koja će sadržavati detaljne podatke za praćenje prisustva koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: