Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFMRSP: Uneseni nalozi za augustovski dječiji dodatak

FMRSP: Uneseni nalozi za augustovski dječiji dodatak

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su uneseni nalozi za isplatu dječijeg dodatka za august 2024. godine. 

– Do zatvaranja spiskova ukupno je izdano 74.587 pravosnažnih rješenja, a iznos sredstava za isplatu u augustu iznosi 10.156.240,05 KM. Za isti mjesec je doneseno 2.544 rješenja na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva, dok su 273 korisnika obnovila svoje zahtjeve za federalni dječiji dodatak – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Podsjećaju da je 3. septembra  počela primjena izmjena i dopuna Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, kao i Pravilnika o načinu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje federalnog dječijeg dodatka. 

– Ovim pravilnikom propisani su novi uslovi i pravila za ostvarivanje prava na dječiji dodatak. Jedna od izmjena je i da djeca s malignim oboljenjima, kao i djeca s invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege, sada ostvaruju pravo na dječiji dodatak bez uslova porodičnog cenzusa. Novim Pravilnikom također je predviđeno da se dječiji dodatak može isplaćivati na račun djeteta ili roditelja, u skladu sa izborom roditelja ili staratelja – navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Inače, sve informacije o ostvarivanju prava na dječiji dodatak mogu se dobiti u nadležnim centrima za socijalni rad i općinskim službama socijalne zaštite, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno