Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonEvo ko su gradonačelnici/načelnici u TK?

Evo ko su gradonačelnici/načelnici u TK?

Preliminarni rezultati

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su održani Lokalni izbori 2024. a prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije obrađeno je oko 60 posto biračkih mjesta.

U Tuzlanskom kantonu koji broji 13 jedinica lokalne samouprave već su poznati novi/stari gradonačelnici/načelnici gradova/općina.

SDA pobijedila u osam jedinica lokalne samouprave 

Sudeći prema preliminarnim rezultatima Stranka demokratske akcije odnijela je pobjedu u osam lokalnih zajednica i to: Gradačac, Doboj Istok, Gračanica, Kalesija, Sapna, Teočak, Živinice, Kladanj.

Kada su u pitanju druge lokalne zajednice Socijaldemokratska partija BiH odnijela je pobjedu u Tuzli te u Srebreniku kao koalicija trojka.

U Banovićima je pobjedu odnijela stranka Pokret demokratske akcije, u Lukavcu Socijaldemokrate BH te u Čeliću Stranka za BiH.

Ovo su imena gradonačelnika/načelnika gradova/općina u TK

Tuzla

Zijad Lugavić, kandidat za gradonačenika Tuzle, koga je osim SDP-a podržavalo još 10 političkih subjekata proglasio je pobjedu u Tuzli. Nakon obrađenih listića osvojio je 78,95 posto glasova.

Živinice

U Živinicama je pobjedu proglasio Began Muhić, kandidat Stranke demokratske akcije sa 62,69 posto glasova.

Lukavac

Kada je u pitanju Lukavac pobjedu je proglasio Edin Delić, kandidat Socijaldemokrata, novi/stari gradonačelnik sa osvojenimh 47,93 posto glasova prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije.

Srebrenik

Sa osvojenih 57,50 posto glasova nakon preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, pobjedu u Srebreniku odnio je Adnan Bjelić, kandidat koalicije trojke ( SDP BiH – NIP – NS)

Gradačac

Kandidat Stranke demokratske akcije Hajrudin Mehanović, inače i kandidat koalicije „Gradačac za sve“ odnio je pobjedu u ovom gradu sa osvojenih 56,47 posto glasova.

Gračanica

Sadmir Džebo, kandidat Stranke demokratske akcije sa osvojenih 55,90 posto glasova nakon preliminarnih rezultata CIK-a proglasio je pobjedu u Gračanici.

Gledajući po općinama u TK kojih ima sedam, Stranka demokratske akcije dobila je nekoliko jedinica.

Kalesija

U Općini Kalesija nakon preliminarnih rezultata CIK-a pobjedu je sa osvojenih 50 posto glasova odnio kandidat Stranke demokratske akcije Nermin Mujkanović.

Doboj Istok

U Doboj Istoku pobjedu je odnio Kemal Bratić (SDA) sa osvojenih 69,19 posto glasova.

Banovići

Općina Banovići dobila je novog načelnika. Mehmed Hasanović, kandidat stranke Pokret demokratske akcije i to sa 56,01 posto glasova.

Kladanj

Sa osvojenih 55,93 posto glasova nakon preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, pobjedu u Kladnju proglasio je Edis Šarić, kandidat Stranke demokratske akcije.

Sapna

Zudin Mahmutović kandidat SDA proglasio je pobjedu u općini Sapna. Prema rezultatima Centralne izborne komisije BiH on je osvojio 78,65 posto glasova.

Čelić

Kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu Admir Hrustanović odnio je pobjedu u općini Čelić sa osvojenim 65,17 posto.

Teočak

Načelnik Teočaka jedini je u Tuzlanskom kantonu koji nije imao protiv kandidata za ovu funkciju, tako da je Tajib Muminović (SDA) sa stari/novi načelnik ove općine.

Centralni birački spisak – 3,4 miliona građana 

Centralna izborna komisija još uvijek obrađuje glasačke listiće. Do osam sati obrađeno je 91,35 biračkih mjesta.

Na Lokalnim izborima pravo glasa imalo je 3,4 miliona građana.

Radio Feral/RTV Slon

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno