Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Zbog toga se u svijetu ovaj dan obilježava kao “Dan pobjede nad fašizmom”.

Dan pobjede nad fašizom je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa.

Njemačka potpisuje kapitulaciju 9.5. 1945. godine

Dan Evrope za našu zemlju postaje sve značajniji datum s obzirom da je strateški cilj u BiH približavanje Evropskoj uniji.

Međutim, kako vrijeme prolazi u BiH su sve prisutnije pojave relativiziranja fašističkih zločina, pa u nekim gradovima ulice i ustanove, poput škola i slično, nose imena fašističkih zločinaca. Na ovaj način u relativiziranju zločina učestvuju i predstavnici vladajućih stranaka u BiH.

Pa ipak, u povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, predstavnici Udrženja boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata u mnogim bh. gradovima polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima te prigodnim manifestacijama obilježiće Dan pobjede nad fašizmom.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: