Četvrtak, 19 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHDanas "dan D" za penzionere u FBiH: Ili dogovor s Vladom ili...

Danas “dan D” za penzionere u FBiH: Ili dogovor s Vladom ili protesti

Za penzionere u Federaciji BiH danas je “dan D“. Tako će od ishoda današnjeg sastanka s čelnicima Vlade FBiH zavisiti hoće li 3. oktobra u Sarajevu biti održan veliki mirni protest penzionera. Od svojih zahtjeva ne odustaju, a na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, održanoj protekle subote, temeljito su analizirali i usaglasili one minimalne koje će predočiti na sastanku u Federalnoj vladi.

To su vanredno usklađivanje penzija u ovoj godini, s primjenom od 1.oktobra, prema kojem bi njihova primanja bila uvećana za sedam posto.

Ne odstupamo

– Od Vlade FBiH tražimo i od toga ne odstupamo da intenzivira rad na izmjenama i dopunama Zakona o PIO/MIO, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje – kazao nam je Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza.

Riječ je o izmjenama i dopunama članova Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na redovno i vanredno usklađivanje penzija, s ciljem da se ubuduće primanja penzionera uvećavaju u skladu s rastom prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe umjesto dosadašnjeg praćenja rasta BDP-a.

– Dakle, naglasak je na tome da se intenzivira rad na izmjenama tih zakonskih rješenja, jer smo svjesni da to ne može sada i odmah, ali neka se ide u traženje rješenja. Također, tražimo da Federalna vlada ispuni, odnosno realizuje svoje prijedloge koje je dala na sjednici od 11. juna, a to su isplata jednokratne novčane pomoći, kojom, istina, ne rješavamo gotovo ništa, kao i dodatak za pomoć u liječenju i rehabilitaciji – rekao nam je Mehić.Naglasio je da Vlada FBiH mora iskazati razumijevanje prema ovoj populaciji, koja se bori za poboljšanje svog teškog materijalnog i društvenog statusa i položaja.

Iskazati razumijevanje

Osvrnuo se i na rekordne prihode koje su ostvarili Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Porezna uprava FBiH, istakavši da i penzioneri polažu pravo na dio tog „kolača“. Ako se Vlada FBiH, naglasio je, ogluši o njihove zahtjeve, penzioneri će, kako je to i odlučeno, 3. oktobra održati mirne masovne proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu. Naveo je da su pripreme za proteste otpočele, a u slučaju da Vlada FBiH pozitivno odgovori na njihove zahtjeve, odluku o masovnom okupljanju će povući.

Haso Halilović, zamjenik predsjednika Saveza, rekao nam je kako Vlada FBiH ne bi smjela dozvoliti taj luksuz da ne udovolji zahtjevima penzionera.

– Imali su dovoljno vremena da iznađu rješenje. Sve kategorije su nešto dobile s ciljem ublažavanja ove ekonomske situacije osim ove, najmnogoljudnije. Većina penzionera zimu dočekuje s velikom neizvjesnošću i Vlada FBiH mora imati sluha za to – istakao je on.

Predaja peticije

Podsjetimo, Vlada FBiH pozvala je penzionere na sastanak isti dan kada su oni najavili da će predati peticiju s potpisima više od 65.000 njihovih članova iz cijele FBiH, a kojom žele „podebljati“ svoje zahtjeve. 

Sastanak u Vladi FBiH zakazan je za 10 sati, a predstavnici Saveza će peticiju predati u 12 sati.

Radio Feral/Dnevni Avaz

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno