Nedjelja, 7 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHVijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu

Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici u Mostaru državni budžet za 2024. godinu.

Podsjetimo, da će budžet biti usvojen dogovorile su vladajuće stranke na državnom nivou prošle sedmice u Mostaru. To je bio jedan od preuslova da se dobije prva tranša iz Plana rasta Evropske unije.

Nakon što je Vijeće ministara usvojilo Budžet, on sada ide Predsjedništvu BiH na potvrdu, a onda treba dobiti potvrdu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH što bi trebala biti samo formalnost.

Sjednica Vijeća ministara počela je u 12 sati, a osim usvajanja Budžeta, na predloženom dnevnom redu je i novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV BiH), koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, na dnevnom redu je i prijedlog odluke o uvrštavanju fizičkog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere.

Dnevnim redom je predviđeno da ministri razmatraju i prijedlog odluke o osnivanju interresorne radne grupe za praćenje primjene dokumenta “Sigurnosna politika BiH”.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, biće razmatran i prijedlog odluke o imenovanju kopredsjedavajućeg i članova Zajedničke komisije za praćenje sprovođenja ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o evropskom partnerstvu.

Na dnevnom redu je i analiza trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za prošlu godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i inicijativa za pokretanje procedura za uspostavljanje bilateralne saradnju o vraćanju PDV-a stranim poreskim obveznicima između BiH i drugih zemalja.

Klix.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno