Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHU HNK 13 osoba smrtno stradalo, 10 se smatra nestalima

U HNK 13 osoba smrtno stradalo, 10 se smatra nestalima

Prema posljednjim službenim informacijama u bujičnim poplavama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu smrtno je stradalo ukupno 13 osoba, 12 u Jablanici i jedna u Konjicu.

Deset osoba smatra se nestalima, šest u Jablanici i četiri u Konjicu, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare šef Odjeljenja za odnose s javnošću Vlade HNK Darko Juka.

– Juče se je spominjala brojka od 16, koju smo i mi iznosili, međutim, nakon sabiranja podataka i nakon konsolidovanja stanja na terenu, utvrđeno je da su tri tijela dva puta prijavljena od strane različitih službi, tako da je sada ta brojka korigovana na brojku 13, od čega je jedna smrtna stradala osoba na prostoru Konjica, konkretno iz Buturović Polja. Dvanaest je smrtno stradalih osoba iz Jablanice, dominantno Donja Jablanica. Od 12 mrtvih u Jablanici, 11 je do sada identifikovano, za jednu osobu se ne zna ko je i vodi se kao NN, te se pretpostavlja da nije žitelj Jablanice, jer se pokušavaju identifikovati žrtve u saradnji sa mještanima – rekao je Juka.

Tri osobe su smrtno stradale i u Fojnici, pa je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u BiH do sada 16.

Juka je potvrdio da je trudnica, koja je juče izgubila bebu, danas u stabilnom zdravstvenom stanju.

Dodao je da je u ovom trenutku prohodna saobraćajna veza između Konjica i Jablanice i da je probijen koridor prema opštini Prozor – Rama, koji je otvoren samo za spasilačke službe, odnosno za interventne jedinice koje učestvuju u procesu spasavanja.

Radio Feral/Fena

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno