Nedjelja, 8 Septembra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHBh. aerodromi za šest mjeseci prevezli oko milion putnika: Sarajevski u plusu,...

Bh. aerodromi za šest mjeseci prevezli oko milion putnika: Sarajevski u plusu, banjalučki zabilježio pad…

Sarajevski, mostarski, tuzlanski i banjalučki aerodrom za prvih šest mjeseci ove godine opslužili su 1.003.015 putnika, što je u odnosu na isti period lani manje za 124.704 putnika.

Prema podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, najviše putnika je od početka januara pa sve do kraja juna bilo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, i to tačno 722.981 putnik. U odnosu na isti period prošle godine, kada je prevezen 533.741 putnik, na ovom aerodromu je ove godine zabilježen rast, pišu Nezavisne.

Banjalučki aerodrom je za šest mjeseci ove godine opslužio 174.543 putnika, što je pad broja putnika u odnosu na isti period lani, kada ih je bilo 230.117.

Pad u odnosu na isti period prošle godine bilježi i Međunarodni aerodrom Tuzla. Prema podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, od početka godine do kraja juna na ovom aerodromu bila su 90.942 putnika, dok je lani za isti broj mjeseci bilo 360.095 putnika.

Rast broja putnika, osim aerodroma u Sarajevu, bilježi i Međunarodni aerodrom u Mostaru. Sa 3.766 putnika, koliko su imali tokom prvih šest mjeseci prošle godine, “skočili” su na 14.549 putnika.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine zabilježila je i manji broj operacija ove godine, pa je tako obavljeno 9.997 operacija u odnosu na prošlogodišnjih 10.808 u prvih šest mjeseci.

Marko Đuzel, direktor Međunarodnog aerodroma Mostar, zadovoljan je stanjem, te dodaje da će i ove godine imati sto posto rast. 

Na mostarski aerodrom odnedavno slijeću i avioni kompanije Air Serbia, a Đuzel kaže da im je to najbolja ruta i ruta koja ima najveći kapacitet.

Kazao je da su u pregovorima sa kompanijom Pegasus, ali je to još daleko od realizacije.

Osim sa Beogradom, Mostar je aviolinijama povezan sa Zagrebom, Minhenom, Rimom, Veronom i Barijem.

I dok još nije potvrđeno hoće li u Mostar doći Pegasus, ono što je sigurno jeste da će avioni ove kompanije letjeti iz Tuzle.

Nezavisne navode i da će ka najvećem gradu Turske iz Tuzle uskoro početi letjeli i avioni kompanije AJet.

Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, komentarajući podatke o broju opsluženih putnika, ističe da brojke jesu u padu u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna za ovaj aerodrom.

– Međutim, one su jako slične ciframa iz 2022. i 2021. godine – dodao je.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno