Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHAgencija za prevenciju korupcije BiH prekoračila budžet za "iće i piće": Sastanak...

Agencija za prevenciju korupcije BiH prekoračila budžet za “iće i piće”: Sastanak od 2.100 KM…

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine je na reprezentaciju, odnosno ugostiteljske usluge, potrošila oko 4.000 KM više nego što joj je bilo odobreno, nedostaci su koje su istakli državni revizori u nedavno objavljenom izvještaju o finansijskom radu ove agencije u 2023. godini.

Između ostalog, mimo odobrenog iznosa potrošeno je 2.157 KM na “radnokonsultativni sastanak svih uposlenika Agencije održan 29. decembra u ugostiteljskom objektu”. Ova agencija ima tridesetak zaposlenih.

Pravo na reprezentaciju imaju direktor Agencije, zamjenici direktora, pomoćnici direktora i ostale kojim direktor odobri. Maksimalan iznos koji godišnje na ovo mogu potrošiti je 7.000 KM. Nepunih 7.000 KM je i zabilježeno na kontu usluga troškova reprezentacije.

Međutim, na drugom kontu evidentirane su ugostiteljske usluge i usluge smještaja od 4.083 KM.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.650.0_en.html#goog_911354276
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.650.0_en.html#goog_911354278

– Utvrdili smo da se radi o troškovima usluga eksterne reprezentacije, s obzirom na to da su fakturisane usluge konzumacije hrane i pića povodom organizovanja različitih događaja. Na primjer, faktura u iznosu od 2.157 KM se odnosi na radnokonsultativni sastanak svih uposlenika Agencije koji je održan 29.12.2023. godine u ugostiteljskom objektu – piše Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Pojašnjavaju da je pravilnicima propisano da eksterna reprezentacija podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga u zemlji i inostranstvu van službenih prostorija institucija ili u prostorijama institucija BiH kada se radi o organizaciji svečanih prijema, poslovnih sastanka i drugih događaja.

 Iz svega naprijed navedenog možemo zaključiti da je Agencija prekoračila troškove reprezentacije za oko 4.000 KM u odnosu na 7.000 KM koliko su odobrena sredstva – dodaju revizori.

Uz to na nekim računima nema obrazloženja o povodu nastanka troška, a u nekim slučajima su štura i time neadekvatna da bi se reklo da su troškovi osnovani.

Također, revizijom pojedinačnih procedura javnih nabavki utvrđene su nepravilnosti i nedostaci, i to kod nabavke tri vozila vrijedna oko 162.300 KM. Problem je bio kod definisanih karakteristika vozila. Dokumentaciju je preuzelo 15 potencijalnih dobavljača, a stigla je jedna ponuda.

– Postupcima revizije utvrđeno je da su tenderskom dokumentacijom definisane karakteristike koje ponuđena vozila trebaju ispunjavati, a koje se odnose na dimenzije, tip i snagu motora (navedene minimalne ili maksimalne vrijednosti). Agencija nam je, tokom obavljanja revizije, dostavila specifikaciju marke, tipa i modela vozila koji, pored ponuđenih vozila, mogu ispuniti sve tražene tehničke uslove.

Međutim, analizom smo utvrdili da je tržišna cijena navedenih modela viša od procijenjene vrijednosti nabavke te cjenovno nisu mogli zadovoljiti klase vozila koji se nabavljaju. Nismo se mogli uvjeriti da je nabavka provedena uz poštivanje osnovnih principa Zakona o javnim nabavkama BiH koji se odnose na aktivnu i pravičnu konkurenciju – ukazali su revizori.

Radio Feral/Faktor.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno