Ad hoc tim za nabavku vakcina dao rok dobavljačima da sutra do 16 sati pošalju ponude

Završen je sastanak Ad hoc tima Vlade Federacije BiH za nabavku vakcina kome je prisustvovao i premijer Fadil Novalić, a zaključeno je da dobavljači moraju dostaviti ponude do sutra u 16 sati.

Hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tokom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci vakcina sa njima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su kazali za Klix.ba da odabrani veleprometnici iz nepoznatog razloga još uvijek nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, kao ni konačnu ponudu koja je neophodna za zaključivanje ugovora.

Rok koji im je naznačen u ranijem dopisu je subota, 11. mart, no kako to nije ispoštovano Ad hoc tim je na današnjem sastanku dobavljačima MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup, ali i drugima dao rok do sutra u 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

U kabinetu premijera Novalića potvrđeno je da su danas po hitnom postupku potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Naime, tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

“Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrjedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Siguran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo”, kazao je Novalić.O zaključcima Ad hoc tima će biti informirana Vlada Federacije na vanrednoj sjednici koja je zakazana za 18 sati.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: