Zvizdić pohvalio transparentnost rada Vlade TK i pružio podršku putnoj deblokadi TK

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas u posjetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s kojim je razgovarao o problemima s kojima se sureće TK, s posebnim osvrtom na putnu blokadu, te o saradnji sa  višim nivoima vlasti. Premijer Hodžić i  Zvizdić usaglasili su stavove da TK ima dobre komparativne prednosti, koje može pretvoriti u konkurentske uz podršku viših nivoa vlasti. Dogovorena je   saradnja u razumijevanju problema koje  ima TK,  te iskazan obostran interes za kreiranje pogodne poslovne sredine, sa razvijenim demokratskim kapacitetom, koji će moći približiti investicije ovom kantonu i BiH. Sagledane su i  moguće posljedice zbog  negrađenja Bloka 7, te je izražena zajednička zabrinutost za energetsku budućnost TK i  doprinos  u Evropskim integracijama.

Premijer Hodžić predstavio je  rad Vlade TK u ovom mandatu ističući aktivnosti na polju borbe protiv korupcije i set zakonskih rješenja u tom pogledu, ističući preokrete u raspodjeli javnih sredstava, odnosno transparentnost u poticajima Vlade TK prema gradovima i općinama.

„TK je u neobjašnjivoj putnoj deblokadi, iako ima najviše stanovnika i najviše registriranih vozila, dakle najviše izdvaja sredstava za akcize, samim time finansira putnu infrastrukturu izvan Kantona. Ta blokada umanjuje konkurentnost preduzeća“, ustvrdio je premijer Hodžić govoreći o nedovoljnoj izgrađenosti cestovne infrastrukture za koju su nadležni viši nivoi vlasti. „Predsjedavajući Zvizdić dao je  snažnu podršku razbijanju putne deblokade TK, za javne politike koje vodimo, snažnu borbu protiv korupcije, borbu za postizanje transparentnosti u upotrebi javnih sredstava“, izjavio je premijer Hodžić na press konferenciji  nakon sastanka, zahvalivši se Zvizdiću za podršku koju je iskazao.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom pohvalivši rad Vlade TK. Ocijenio je da ova Vlada  ima dobre razvojne politike, sa značajnim nivoom transparentnosti trošenja javnih sredstava, što kako je naveo,  povećava nivo odgovornosti, ali i povjerenja između građana.

„TK ima usvojene Prostorne planove i projektno-tehničku  dokumentaciju, spreman je da prihvati i realizira ozbiljne kapitalne investicije“, zaključio je Zvizdić ističući da je TK jedan od najvažnijih energetskih, privrednih, i ekonomskih bazena i dijelova BiH, i najvažnija karika na kojoj se bazira ekonomski razvoj kompletne BiH, industrijski bazen izuzetno važan za izvoz  i za konkurentne prednosti BiH. Govoreći o problemu putne blokade TK, Zvizdić je konstatovao da je kvalitetna infrastruktura neophodna za ubrzan i kvalitetan razvoj TK. Pozvao  je Autoceste FBiH da  ubrzanom dinamikom krenu u projektiranje i izgradnju neophodne infrastrukture, koja će povezati TK sa drugim dijelovima BiH, poručivši  da TK treba da zauzme mjesto koje mu pripada. Sastanku su  prisustvovali i ministar finasija TK Vedran Lakić, savjetnica premijera TK Fatima Mehmedović, te savjetnici predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, Kenan Hodžić i Amela Mulavdić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: