Zlatan Begić (DF): “Pasivnost SDP-a dovest će do ujedinjenja SDA i PDA, što će uTK dovesti do kraja građanskih opcija”

Iako je nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a jasno rečeno da ova partija neće u vlast sa SDA, u Tuzlanskom kantonu SDP će ipak izabrati predsjednika Skupštine TK-a. Ovo im omogućavaju dva potpredsjednika iz reda hrvatskog i srpskog naroda, koji će zajedno sa bošnjačkim potpredsjednikom međusobno prostom većinom birati predsjedavajućeg TK-a, odnosno osobu koja će izabrati i mandatara kantonalne Vlade.

Krenimo ispočetka

Zbog činjenice da SDP ne želi u vlast sa SDA, koja sada već ozbiljno razmišlja o ulasku u razgovore sa PDA, u SDA smatraju da bi SDP mogao blokirati Kanton.

– Predsjednik Skupštine TK-a, uz kurtoazne konsultacije sa dva potpredsjednika, bira mandatara. U ovakvom omjeru snaga, ukoliko SDP ne podrži bošnjačkog kandidata za predsjednika Skupštine i izabere svog, nema garancija da ćemo mi imati izvršnu vlast. Iskreno, ne vidim razlog zašto bi to oni uradili, jer sami su donijeli odluku da ostanu u opoziciji, ali isto tako zašto bi birali predsjednika Skupštine koji dolazi iz SDA ili PDA, kazao je Amir Fazlić, povjerenik kantonalne SDA.

Iako su u SDA najavili okretanje strankama koje su spremne s njima ući u vlast, i dalje se nadaju da će doći do korekcije stavova SDP-a.

– Ukoliko bismo zajedno formirali vlast, došlo bi do jačanja probosanskog bloka, ali i do šanse da TK krene otpočetka, nakon što PDA završi sa vođenjem Vlade TK-a, dodao je Fazlić.

U kantonalnom DF-u poručuju kako će stranka u narednim danima održati niz sastanaka, izvagati sve opcije i donijeti konačnu odluku šta i kako dalje, zanemarujući stranačke interese i preispitujući liberalnost pojedinih članova partija unutar BH bloka. Kakoje kazao Zlatan Begić, prvi čovjek kantonalnog DF-a, i dalje nije kasno da se donesu teške odluke, koje u centru pažnje imaju interes države, a ne stranke.

– Mislim da je vrijeme i da vidimo kakve mi to liberale imamo, jer iz SDP-a i Naše stranke je posljednjih dana izašlo toliko rasističkih i šovinističkih izjava da je teško povjerovati. Nisam siguran da se sve to radi radi interesa države ili građana, kazao je Begić.

Govoreći o odluci SDP-a da se pasivno postave nakon dobrog izbornog rezultata, Begić je istakao kako će to dovesti do ujedinjenja dvije stranke koje će donijeti kraj građanskoj opciji u TK-u.

– Pasivnost SDP-a dovest će do ujedinjenja SDA i PDA, što će u ovom kantonu sasvim sigurno dovesti do kraja građanskih opcija. Građanske stranke neće imati nijednog načelnika u TK-u, što bi bilo krajnje ozbiljno, poručio je Begić.

Strah od Kuke

Kako nezvanično saznajemo, SDA bi vrlo rado bi ušla u vlast, ali radije sa SDP-om nego sa PDA, koja je preuzela apsolutno sve procese u TK-u. S druge stranke, ni SDP ne bježi od razgovora sa PDA, mada postoji opravdana bojazan da bi takva odluka, upravo zbog reputacije Mirsada Kukića i njegove stranke, mogla mnogo koštati SDP. Čak i ako SDP odluči ostati opozicija, za dobrobit Kantona će morati pomoći ili SDA ili PDA i izabrati njihovog predsjednika Skupštine.

 

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: