Živinice: Dogovoreno prijelazno rješenje za pijačne radnike

Premijer i resorni ministri Vlade Tuzlanskog kantona održali su sastanak s predstavnicima Gradske pijace Živinice, na kojem su dogovorili prijelazno rješenje za pijačne radnike koji su ostali bez posla, jer je pijacu zatvorila inspekcija zbog nepostojanja osnovnih uslova za rad.

Na ovom sastanku je dogovoreno da se pijaca, u dogovoru vlasti i radnika u Živinicama, premjestiti na novu lokaciju, dok se u dosadašnjem prostoru ne osiguraju svi potrebni uslovi za neometan rad pijace.

“Prijelazno rješenje bi bilo da oni na privremenoj osnovi izmjeste pijacu na lokaciju za koju će se dogovoriti. Dok su izmješteni i zarađuju novac na drugoj lokaciji, da se na staroj lokaciji omoguće i ispune svi neophodni uslovi” – izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Zvjezdan Karadžin

Kazao je da bi pijaca nakon ispunjenja svih uslova za rad bila u punoj funkciji, te bi pijačni radnici mogli nesmetano da rade.

Već gotovo dvije sedmice pijačni prodavači iz Živinica protestuju pred zgradom općine zbog zatvaranja Gradske pijace, te je trenutno u pitanje dovedena egzistencija oko 200 porodica kojima je rad na pijaci jedini izvor prihoda.

Zahtjev za ovaj hitan sastanak uputio je Pravni tim Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona, nakon čega je premijer Umihanić pozvao na sastanak pijačne radnike, predstavnike inspekcija i resornih ministarstava, kako bi se zajednički došlo do rješenja navedenog problema.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: