Zbog teškog položaja i neisplaćene plate rudari Kreke najavljuju obustavu rada

Ukoliko im do subote, 25. marta ove godine, ne bude isplaćena februarska plata, rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle za nedjelju najavljuju obustavu rada, potvrđeno je za Klix.ba. Rudari također ukazuju i na težak položaj u kojem se nalaze te poručuju da je stanje neodrživo.

Tuzlanski rudari izražavaju bojazan da im plata neće biti isplaćena do krajnjeg roka koji je predviđen granskim kolektivnim ugovorom, odnosno do 25. u mjesecu, zbog blokade računa Rudnika uglja Kreka iz Tuzle, a koja je uslijedila zbog nagomilanih višemilionskih dugova.

Iz Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla za Klix.ba su kazali da, ukoliko na račune do subote ne budu uplaćene plate, rudari su posljednjeg dana u ovoj sedmici spremni na spontanu obustavu rada u površinskim kopovima Šikulje i Dubrave te Rudniku lignita Mramor.

Predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić kaže da je novonastala situacija vezana za isplatu plata samo kap koja je prelila čašu. Brojni su problemi, ističe on, s kojima se rudari već izvjestan period susreću.

“Zastarjela oprema i zabrana primanja radnika dodatno otežavaju ionako tešku situaciju u rudnicima. Pored toga, rudari se snalaze i proizvode, ali ovo stanje je neodrživo. Posljednja plata je isplaćena prije nešto više od 40 dana. Rudari su neopravdano zapostavljeni, opravdano su nezadovoljni, a ako plata ne bude isplaćena do subote, u nedjelju će spontano doći do obustave rada. Ako do toga dođe, isplivat će svi problemi s kojima se rudari susreću”, istakao je Tokić.

Navodi i da su rudari Kreke u februaru iskopali 171.000 tona uglja, što je sasvim dovoljno da se isplate sve obaveze prema radnicima, međutim, nagomilana višemilionska dugovanja prema dobavljačima, državi i zavodu zdravstvenog osiguranja dovela su do blokade računa.

Kaže i da je posebno teška situacija nakon poplava iz 2014. godine te da rudare najviše boli odnos Elektroprivrede BiH (EPBiH) prema Rudnicima uglja Kreka. U ovom koncernu, iz sindikata ističu, Kreka učestvuje sa 50 posto proizvodnje.

“Uprava EPBiH je obećala ulaganja u sve rudnike, spram učešća u proizvodnji u koncernu. Kreka je trebala dobiti blizu 158 miliona KM, ali od toga još uvijek nema ništa. Ako Rudnici uglja Kreka državi ne trebaju, neka nam kažu, a mi onda znamo šta ćemo raditi. Nećemo dozvoliti da budemo TTU, Livnica čelika i ostali”, upozorava Tokić.

Iz ovog sindikata također navode i da rudari žele znati da li će doći do najavljene izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla o kojoj se toliko priča.

S druge strane, iz Uprave Rudnika Kreka Tuzla potvrđeno nam je da se provode određene aktivnosti kako bi došlo do isplate plata u roku koji je predviđen granskim kolektivnim ugovorom.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: