Zbog prekoračenje više od milion, Vlada TK zatražila provjeru svih doktora

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona u prva tri mjeseca 2017. godine ostvario je višak prihoda nad rashodina u iznosu od 333.704 KM, što je prvi put da se ostvari višak prihoda od 2013. godine.

Ukupan prihod Zavoda u prva tri mjeseca 2017. godine iznosi 52.374.539 KM, što je manje od planiranog, ali više od prihoda u istom periodu prošle godine.

– Zabilježili smo prekoračenje kada je u pitanju potrošnja na lijekove sa esencijalne liste za 1.051.951 KM, zbog toga je Vlada TK zatražila provjeru svih doktora koji vrše propisivanje lijekova sa esencijalne liste. Cilj je utvrdili da li se poštuju doktrinarni pristupi te da li se poštuju pravila koja su propisana uz esencijalnu listu lijekova – kaže Mirsad Hodžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Provjeru doktora će, po nalogu Vlade TK, vršiti ZZO u saradnji sa Ministarstvom zdravstva. Cilj je da se napravi analiza potrošnje lijekova sa esencijalne liste te da se utvrdi koji su to doktori koji prave prekoračenja.

Da u Tuzlanskom kantonu postoje elektronski recepti ovakva kontrola ne bi bila potrebna i bilo bi vrlo lako utvrditi koji doktori propisuju određene recepte. Taj projekat najavljuje se već mjesecima, ali je još na čekanju.

Podsjećamo, ZZO TK još prošle godine raspisao je javni poziv za uvođenje sistema elektronskih recepata. Javilo se desetak firmi, ali je javni poziv poništen zbog žalbe.

– U novom javnom pozivu ćemo pokušati otkloniti nedostatke koje smo uočili u prethodnoj proceduri koja nije provedena do kraja. Očekujemo da bude objavljen najdalje za 20 dana – rekao je Hodžić.

Elektronski recepti automatski donose i uštede, a kako sada stvari stoje minimum je dva miliona maraka na godišnjem nivou.

– Zavod zdravstvenog osiguranja TK svake godine izdvaja 40 miliona maraka na lijekove s esencijalne liste. Istraživanja su pokazala da se s elektronskim receptima pravi ušteda od pet do osam posto – rekao je nedavno za Faktor ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić.

Direktor Hodžić također kaže da su je primjena e-recepta u drugim kantonima, na primjer u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, pokazala mnogo pozitivnih stvari prije svega kontrole propisivačke prakse ljekara.

– Primjena e-recepta sa sobom donosi i uštede. Vodit će se računa potrošnji o lijekova, hronični pacijenti neće imati potrebu da dolaze kdo doktora da bi dobili recepte za svoju terapiju, a osim toga moći ćemo kontrolirati potrošnju po svakom doktoru i pacijentu – kaže Hodžić.

Ovaj proces informatizacije košta 1,4 miliona maraka, a drugi pokušaj za njegovo pokretanje uskoro slijedi.

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: