Zbog falsifikovanih diploma 15 osoba u UKC Tuzla dobilo otkaz

Nakon što je utvrđeno da su angažmane ostvarili na osnovu falsifikovanih diploma o završenom školovanju, 15 uposlenika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dobilo je otkaz.

Vlada Tuzlanskog kantona ranije je donijela odluku kojom je naređeno da se u svim javnim ustanovama krene u proces provjeravanja validnosti diploma uposlenika.

Nema ih u evidenciji

U skladu s tim, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli do danas je izvršena provjera dokumentacije o školovanju za oko 1.000 uposlenika, a za 15 je utvrđeno da imaju falsifikovane diplome o završenom procesu obrazovanja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centrta u Tuzli Vahid Jusufović potvrdio je da je riječ o falsifikovanim diplomama i da u navedenim srednjim školama tih osoba nema u evidenciji.

Najveći broj uposlenika kod kojih su utvrđene falsifikovane diplome, bio je na radnom angažmanu u sektoru arhivsko-kancelarijskog poslovanja, zatim unutrašnjeg osiguranja i tehničkih poslova.

Prekinuti ugovori

Jusufović je kazao da su ugovori o radu s tim osobama prekinuti, jer se radi o težem prekršaju, te su podnesene krivične prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Inače, Univerzitetski klinički centar u Tuzli zapošljava 2.500 osoba, a proces provjere diploma i dalje se obavlja. Validnost tih dokumenata, osim u Bosni i Hercegovini, utvrđuje se i u zemljama izvan naših granica s obzirom na to da postoji određeni broj zaposlenika koji su školovanje okončali u inostranstvu.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: