Zagađenost zraka u Tuzlanskom kantonu – veliki je broj individualnih ložišta na fosilna goriva

Na području TK najveću zagađenost zraka posljednih godine bilježe Tuzla, Lukavac, Živinice. U najtežoj situaciji je ipak Tuzla zbog blizine Termoelektrane i svog geografskog položaja, a zajednički problem svih je veliki broj individualnih ložišta na fosilna goriva. Nadležni problem pokušavaju riješiti sufinansiranjem različitih projekata prelaska na nove tehnologije, a u nevladinom sektoru su nezadovoljni njihovom dinamikom i zakonskom regulativom.

Zbog blizine Termoelektrane, tuzlansko naselje Bukinje decenijama slovi za najzagađenije na području grada, a njegovi stanovnici tvrde da su žrtve politike.

“Ne znam nikoga da je prirodnom smrti umro. Znači – ljudi umru vrlo mladi i većinom je karcinom. Kad govorimo o TE, niko ne govori ozbiljno o odsumporavanju. Znači, da bi se izvozilo, da bi neko drugi uživao – ovo ovdje stanovništvo plaća zdravljem”, kaže Goran Stojak, predsjednik MZ Bukinje.

Iz nevladinog sektora upozoravaju da ništa manji problem nije spaljivanje fosilnih goriva, što bi, smatraju, u razumnom roku, trebalo u potpunosti zabraniti. No, nisu optimistični da će do toga ubrzo doći, jer zakonska regulativa ne prati hitnost problema. Tvrde da čak ni 6 mjernih stanica na području kantona ne radi tokom cijele godine u punom kapacitetu.

“Gubi se mogućnost da se zakonski dokaže da je Grad Tuzla, odnosno područje TK zagađeno, pošto vi zakonom definišete koliko je potrebno relevatnih mjerenja u toku godine da bude validno, a da bi se po zakonu moglo zaključiti da je to područje zagađeno”, navodi Denis Žiško, predstavnik Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Vlasti za sada rade, uglavnom, na sufinansiraju različitih projekata prelaska na nove, čistije tehologije. Tako je iz budžeta TK-a u ovoj godini, kao mjera za smanjenje zagađenja zraka, izdvojeno 500.000 maraka za sufinansiranje građana do 50% u troškovima zamjene kotlova na ugalj za kotlove na pelet. Uz pomoć UNDP-a je za istu namjenu osigurano još dodatnih 250.000 dolara, a do kraja godine će biti raspisan i javni poziv vrijedan milion maraka.

„600.000 KM će biti osigurano za mala i srednja preduzeća, dok će 400.000 KM biti osigurano za fizička lica, s tim da ovaj put proširujemo predmet subvencije ne samo na kotlove na pelet nego ovaj put ćemo subvencionirati i toplotne pumpe te solarne sisteme, a razmišljamo da radimo i na samim utopljavanjima objekata, odnosno na zamjeni stolarije”, objašnjava Elvir Rožnjaković, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Slične projekte provodi i Grad Tuzla koji je iz budžeta u protekloj godini za tu namjenu izdvojio oko 850.000 maraka.

(federalna.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: