Vlast u TK uzdrmana, opozicija uz pomoć SBB-a smijenila dva ministra

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović danas su smijenjeni sa ovih pozicija. Prijedlog njihove smjene predali su zastupnici Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona. Naime, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona opozicija sastavljena od SDP-a, PDA i Naše stranke, a podržana SBB-om iz vlasti, smijenila je dva ministra iz vladajuće većine, Sulejmana Brkića (SDBiH) i Admira Hrustanovića (Stranka za BiH).

Sada već bivši ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić smijenjen je zbog potvrđene optužnice za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

Ministar Admir Hrustanović smijenjen je zbog pravomoćne presude kojom je uslovno osuđen zbog učešća u fizičkom obračunu i nanošenja povreda drugom muškarcu.

Spomenuti ministri su smijenjeni sa 19 glasova “za”, pet “protiv” i 11 “suzdržanih”, a među onima koji su podržali njihovu smjenu našla su se i dva zastupnika SBB-a koji su dio koalicije, koju čine SDBiH, SDA, DF i Stranka za BiH. Zanimljivo je i to da je za smjenu glasao i Midhat Čaušević iz SDA, dok su njegove ostale kolege bile suzdržane.

Foto: A. K./Klix.ba


Današnja smjena ministra pokazala je razjedinjenost u skupštinskoj većini. Mišljenja svih stranaka koje participiraju u Skupštini Tuzlanskog kantona sada su podijeljena – dok jedni tvrde da je na pomolu nova skupštinska većina, drugi pak navode da je koalicija iz prošle godine i dalje stabilna.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: