Vlada TK za asfaltiranje puteva na području općine Kalesija izdvojila 120.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je sredstva za podršku sanaciji lokalnog puta koji spaja općine Kalesija i Živinice odnosno asfaltiranje dionice puta Vukovije Donje – Krivača, kao i sanaciju dionice puta Kikači – Požarnica na području općine Kalesija.

Za ove projekte izdvojeno je ukupno 120 hiljada KM, a radovi bi trebali početi uskoro, obzirom da su uslovi za njihovu realizaciju ispunjeni.
Tim povodom premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i resorni ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić su u društvu načelnika Općine Kalesija Ismeta Mešića posjetili danas ove dvije lokacije. Nakon rekonstrukcije, vožnja na lokalnom putu koji spaja općine Živinice i Kalesiju, trebala bi biti kraća za oko 10 km. Oko 1.500 metara ove dionice bit će sanirano što će u velikoj mjeri olakšati saobraćaj u ovom dijelu našeg kantona.

Ukupna vrijednost projekta asfaltiranja dionice Vukovije Donje – Krivača je 300 hiljada KM. U dogovoru sa načelnikom Mešićem došli smo do rješenja u kojem će Općina Kalesija i lokalni privrednici obezbijediti po 100.000 KM, a isti toliki iznos obezbijedit će kao pomoć i Vlada Tuzlanskog kantona”, rekao je ministar Gluhić.
„Posljednjih 15 godina radimo na ovom projektu koji će na dosta kvalitetniji način povezati općine Kalesija i Živinice” rekao je načelnik Općine Kalesija Ismet Mešić.
„Ovaj projekat ima višestruki značaj. Pokazatelj je ovo, između ostalog, i naše osjetljivosti naspram potreba privrednih subjekata, jer osim kvalitetnije putne infrastrukture ovim projektom poljoprivrednom kompleksu Spreča i drugim privrednicima koji rade na ovom području stvaramo bolje uslove i okruženje za dalji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta”, riječi su premijera Gutića.
„Ovaj put do naše farme šalje ružnu sliku tehnologije, kvaliteta i svega što mi posjedujemo. Imamo i voćnjak koji će biti i proširen u narednom periodu i ova prašina ruši kvalitet naših proizvoda. Rekonstrukcija nas jako raduje i voljni smo učestvovati u njenoj realizaciji”, rekao je direktor farme „Spreča” Ivica Jožef.

Također, u narednom periodu biće sanirana i dionica puta Kikači – Požarnica. Vlada Tuzlanskog kantona je za ovu svrhu izdvojila 20.000 KM.

Putevi_Kalesija_03_01_09_2016

„Sredstva je Vlada već odobrila, a implementirat će ih JU Direkcija regionalnih cesta TK. Ovim pokazujemo da, pored toga što brinemo o regionalnim cestama, tu smo i želimo pomoći i projektima lakalnih zajednica” rekao je ministar Gluhić.
„Ovo je nekada bio glavni put između Zvornika-Kalesije i Tuzle. Prolaskom puta kroz tunel Čaklovići, ova dionica dobila je sporednu ulogu. Ovaj put je za nas jako važan jer nas bolje povezuje sa Tuzlom, posebno Požarnicom i Seljubljem”, istakao je načelnik Mešić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: