Vlada TK će refundirati troškove osnivanja poslovnih subjekata

Od prvog dana 2022. godine Vlada Tuzlanskog kantona počela je sa primjenom takozvanog tax free sistema, te će na osnovu ranije usvojene odluke refundirati troškove osnivanja poslovnih subjekata.

POSLOVNA PRIČA

Tuzlanski kanton prvi je u FBiH koji je primijenio ovaj sistem, a želja je olakšati prve korake u pokretanju biznisa.

– Suočeni sa sve većim izazovima bh. društva i ekonomske situacije željeli smo da svima onima koji imaju poduzetnički duh i žele pokrenuti vlastitu poslovnu priču, olakšamo prve korake i time pomognemo njima, ali i društvu u cjelini. Na ovaj način pokušavamo odgovoriti na sve one izazove koje zbog nenadležnosti kantonalnog nivoa vlasti nismo u mogućnosti direktno riješiti. Ovdje govorimo o nizu nameta i taksi koji dolaze sa lokalnih ili sa federalnog nivoa, kazao je premijer TK-a Kadrija Hodžić.

Prema ranijim analizama, naplata parafiskalnih nameta u TK-u povećava troškove registracije privrednih društava za 470, a obrta za 200 KM. Iako uvođenje tax free modela znači i smanjenje priliva sredstava u budžet, u konačnici, kroz zapošljavanje novih radnika, za koje bi se uplaćivali doprinosi i koji bi svojim platama uticali na povećanje potrošnje i povećan priliv sredstava od PDV-a, zaključak je da će dugoročno Kanton imati više koristi od ovog modela nego što bi izgubio novca od naplate taksi.

– Sredstva koja smo izdvojili ići će za refundiranje takse čije je plaćanje zakonski obavezno, a u obzir ćemo uzeti i sve ostale parafiskalne namete koji su određeni zakonima prilikom osnivanja privrednih društava, odnosno obrta, dodao je premijer Hodžić.

Za ove svrhe je planirano 500 hiljada KM, procedure će, prema obećanjima iz Vlade, biti vrlo jednostavne, ali i skraćene.

DOKAZI

– Bit će dovoljno priložiti dokumentaciju i dokaze o osnivanju biznisa, na osnovu čega će se donositi odluke i novac direktno isplaćivati iz Ministarstva finansija TK-a. Smatramo da će ovaj iznos biti dovoljan, jer je on određen na osnovu projekcija i procjena iz ranijih perioda. Ne možemo obećati da će to biti gotovo za pet ili petnaest dana, ali trebalo bi ići prilično brzo, jer smo skratili procedure, kazao nam je kantonalni ministar finansija Vedran Lakić.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.